Bærekraftige bønder i Amazonas
- Tidligere brukte jeg langt mer skog, og fikk samtidig mye dårligere utbytte, sier den brasilianske Bonden Paulo Evaristo. Han tilhører en av flere hundre familier i delstaten Pará i Amazonas som får opplæring i bruk av bedre teknikker og metoder for å drive regnskogvennlig jordbruk. Det har forandret livet til Paulo og familien.

Lever godt på bærekraftig bruk av skog

- Tidligere brukte jeg langt mer skog, og fikk mye dårligere utbytte, sier brasiliansk bonde.

Bonden Paulo Evarista tilhører en av flere hundre familier i delstaten Pará i Amazonas som får opplæring i bruk av bedre teknikker og metoder for å drive jordbruk. Det har forandret livet til Paulo og familien.

- Nå bruker vi langt kortere tid på et bedre arbeid, sier Paulo.

Måten Paulo drev jordbruket på ble på kort tid langt mer effektivisert. Avkastningene ble bedre og økonomien til husstanden vokste.

Støtten har kommet fra Amazonasfondet gjennom organisasjonen Amazon Environmental Research Institute (IPAM).

Høyere inntekt med mindre arbeid

Paulo og familien startet samarbeidet med IPAM for rundt fire år tilbake.

- Hvis ikke alt dette hadde skjedd, ville livet mitt vært mye hardere. Selv om jeg er eldre, føler jeg meg mer oppmuntret. Jeg har mindre arbeid og bedre resultater, sier Paulo.

Paulo er en av mange hundre småbønder som har fått støtte. For et og et halvt år siden valgte sønnen til Paulo å flytte hjem fra storbyen Santarem, sammen med kone og barn. Nå bor det fire generasjoner i huset. Barnebarnet går på skole.

- Sønnen min så at det ga mer resultater, mer fritid og bedre livskvalitet å bo her framfor i byen. Her er vi nesten som et lite selskap, og folk er svært dedikerte i arbeidet, sier Paulo.

Flere flytter tilbake fra byene

- Dette er det vi ønsker, sier Osvaldo Stella, leder av IPAM i Brasil.

IPAM har fått støtte av Amazonasfondet siden 2012. Målet med prosjektet er å skape såkalte bærekraftige bosettinger i Amazonas. Familier får bistand til å bedre jordbruket, mot at de bruker miljø og natur på en bærekraftig måte. Det innebærer at skogen får stå.

- Vi ønsker å gjøre det attraktivt å bo her slik at vi kan bo flest mulig på en måte som er bærekraftig. De siste årene har bosetningen i dette området gått opp. Flere familier har flyttet tilbake fordi økonomien og forholdene her er bedre enn i byen, sier Stella.

Bedre teknikker endrer hverdagen

Gjennom IPAM fikk Paulo teknisk støtte til å bygge et drivhus. Drivhuset på hans eiendom gir i dag mat til mer enn ti andre bønder. Overskuddet selges i nærmeste by, Santarem, og inntekten fordeles på familiene. Drivhuset dyrker blant annet acai, cumaru, cocoa, cashew, guava og mais. Maisen brukes som fôr til hønene og kyllingene.

- Gjennom støtte fra IPAM skjønte vi hva som var mulig å gjøre her. Tidligere brukte jeg langt mer skog, og fikk mye dårligere utbytte. Nå har jeg bedre teknikker og jordbruksmetoder og det er ikke lenger nødvendig å bruke så mye av skogen, sier Paulo.

- Det er viktig for meg å være med på å bevare skogen og naturen. Før var det lite bevissthet blant folk i dette området om naturen. Hver og en gjorde som de ønsket. Dette er forandret nå.

Fakta om Amazonas-fondet

  • Lansert i 2008 av brasilianske myndigheter.
  • Åpent for bidrag fra stater, privatpersoner og bedrifter.
  • Bidrag mottas ut ifra hvor store reduksjoner i avskogingen i Amazonas Brasil oppnår.
  • Fondet forvaltes av den brasilianske utviklingsbanken (BNDES).
  • Norge var første bidragsyter til fondet og lovet i 2008 inntil 1 milliard US$ i støtte hvis Brasil lyktes med å redusere avskogingen.
  • Norge er største bidragsyter til Amazonasfondet, og bidrar med over 95 prosent av midlene i fondet (pr. mars 2016)
  • Brasil har hatt stor suksess med dette arbeidet. Norge har derfor (per 31.12.2015) utbetalt totalt én milliard amerikanske dollar (nesten 6,5 milliarder NOK) til Amazonasfondet.
Publisert 23.06.2016
Sist oppdatert 23.06.2016