Dette er finalistene i NM i bistand 2013

Finalen for enkeltspillere i NM i bistand blir en kamp mellom Kristiansand og et kjærestepar fra Oppland.

Fem av finalistene i finalen for enkeltspillere er alle elever i klassen 1STE ved Vågsbygd videregående skole, som er en av ti finalister i finalen for klasser . I tillegg kommer to andre finalister fra Kristiansand, og disse syv møter nå kjæresteparet Lu Salazar og Ingrid Aas fra Oppland i finalen. 

Ingrid Aas (24 år) var også finalist i fjorårets NM i bistand. Hun kom tilfeldigvis over konkurransen i fjor, og da konkurransen begynte igjen i høst, var det en selvfølge at hun meldte seg på. I finalen møter hun blant annet kjæresten Lu Salazar (27 år), som fikk lyst til å være med da hun så kjæresten og hennes søsken delta. Konkurransen har vært familieaktivitet hver uke.

- Jeg synes dette er en kjempekonkurranse! Den er utrolig lærerik, og jeg har fått mye innsikt i mye jeg aldri ville lært om det ikke hadde vært for konkurransen. Jeg tror også at det må være et supert opplegg for skoleklasser. Det er en konkurranse som gir deg lyst til å lære mer om internasjonale, viktige spørsmål, noe mange i Norge vet altfor lite om! sier Ingrid.

Dobbelfinalister

At NM i bistand har slått an i Kristiansand er det i alle fall ingen tvil om. Flere av finalistene går i klasse 1STE, som også er kvalifisert til finalen. Klassen ble introdusert for konkurransen av geografilæreren.

Les også: Disse klassene kan vinne NM i bistand 2013 - og en klassetur til Tanzania.

Miranda Selmani er en av fem dobbeltfinalister.

- Det blir skummelt, jeg må gi alt, sier Miranda, som ikke legger skjul på at hun har veldig lyst til å vinne. I så fall kunne hun tenke seg å reise til Afrika, for eksempel Egypt eller Kenya.

Vinneren av enkeltfinalen vinner et reisegavekort verdt 30.000 norske kroner, mens skoleklassen som vinner NM i bistand, vinner en klassetur til Tanzania.

Reidar Johannessen Strømme (16 år) synes NM i bistand har vært et artig prosjekt, som ikke ligner noe annet de har gjort.

- At vi kan vinne premier er også et stort pluss, slår Reidar fast.

Han forteller at klassen kom tidlig inn på topp20-lista i konkurransen, og bestemte seg for å gå hele veien.

- NM i bistand har skapt stort engasjement i klassen, sier Miriam Fjose (16 år).

- Den perfekte avslutningen ville være å dra ned til Tanzania, og se hvordan bistand virker i praksis, synes dobbeltfinalisten.

Førsteplass i sikte

Martin Opsal (16 år) har hele tiden hatt førsteplassen i sikte, og innrømmer at han har satset litt mer på egen innsats enn å mobilisere for klassen.

- Jeg synes konkurransen har vært veldig gøy å være med på, og spesielt når hele klassen ble så engasjert i det.

En som har mobilisert for klassen, er Karoline Sandbakken (15 år). I hennes familie har både foreldre, besteforeldre og søsken deltatt. Det har gitt både henne og lillesøsteren Henriette Sandbakken (14 år) hver deres finaleplass. Karoline drømmer om å reise til USA eller et afrikansk land, som Sør-Afrika eller Tanzania. I tillegg til å oppleve en ny kultur, er det en annen opplevelse som trekker veldig hit.

- Jeg elsker ville dyr som løver, elefanter og sjiraffer, avslører Karoline.

Siste finalist er Ingrid Nordahl (17 år) fra Kristiansand. Hun ble med etter at en venninne viste henne konkurransen. Hun synes det har vært lærerikt, og gøy å komme til finalen.

- Jeg ble overrasket over at jeg gjorde det så bra, forteller Ingrid som planla å bruke siste kvelden før finalen til å lese seg opp på norad.no.

70 spørsmål

Alt i alt har 14500 deltakere registrert seg i årets NM i bistand. I tillegg har 5700 personer testet ut de første tre spørsmålene i konkurransen som lå tilgjengelig utenfor registreringen. Finalistene i enkeltfinalen er de som etter syv uker, 70 spørsmål og noen bonusoppgaver hadde høyest samlet poengsum. Det er til sammen ni finalister i finalen. En deltaker som var kvalifisert, valgte ikke å delta, og i henhold til konkurransereglene ble ingen nye deltakere hentet inn til finalen.

Publisert 22.10.2013
Sist oppdatert 16.02.2015