Folk flest vet lite om hva bistandskronene går til

Hvert år bruker Norge 30 milliarder kroner på bistand – men det er lite kunnskap om hva pengene går til og om hvilke resultater de gir. Det er grunnen til at Norad i dag sparker i gang kunnskapskonkurransen «NM i bistand».

NM i bistand 2013

  • «NM i bistand» er en kunnskapskonkurranse om hva Norge gjør for å bekjempe fattigdom og fremme menneskerettighetene, og hvilke resultater vi oppnår med norsk bistand
  • 7 uker, 7 tema: «NM i bistand» går over syv uker fra nå til slutten av oktober. Årets tema er helse og utdanning, og hver uke åpnes et nytt kapittel med nye oppgaver.
  • Det kåres to vinnere; en klasse på videregående skole og en individuell vinner. Ved konkurransens slutt avholdes finaler for de ti klassene og de ti enkeltpersonene som har høyest poengsum.
  • Vinneren av klassekonkurransen vinner en reise til Tanzania i regi av Norad. Alt du trenger å gjøre for å delta, er å registrere deg med en gyldig e-postadresse. Kun personer bosatt i Norge, og skoleklasser på videregående skoler i Norge, kan vinne «NM i bistand».
  • Det er Norad, direktoratet for utviklingssamarbeid, som står bak «NM i bistand». Norad skal informere om hva norsk bistand er, hvordan norske bistandspenger brukes og hvilke resultater som oppnås.

60 prosent av de spurte vet ikke hvilke land Norge gir bistand til, ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Norad. Samtidig mener 56 prosent at bistanden gir dårlige eller nøytrale resultater. Til tross for dette, mener seks av ti nordmenn at Norge er forpliktet til å gi til andre land.

Hos den yngre delen av befolkningen er kunnskapen om bistand enda mindre.  8 av 10 under 30 år kan ikke nevne ett av landene Norge gir bistand til.

Spesielt viktig med ungdom

– Det er spesielt viktig at ungdom engasjerer seg i internasjonale utviklingsspørsmål. Det angår den verden de skal leve i, og det er de som skal fortsette dette arbeidet i tiden fremover, sier Eva Bratholm, kommunikasjonsdirektør i Norad.

- Bistand gir ofte gode resultater, og det vil vi gjerne at skattebetalerne skal vite. Det synes jeg de kan de være stolte av, legger Bratholm til.

Les også: Kronprinsparet fronter NM i bistand 2013

Kunnskapskonkurransen NM i bistand gir også en mulighet for en skoleklasse å vinne en tur ett av landene Norge har samarbeidet lengst med – Tanzania.

– Der vil de få oppleve eksempler på resultater av norsk bistand. De vil få se at Tanzania er et land som både har store fattigdomsproblemer og store utviklingsmuligheter, sier Bratholm.

Viser likheter gjennom Facebook

Gjennom konkurransen NM i bistand får landets ungdommer muligheten til å bli født på ny. Hensikten er å vise hvordan livet kan arte seg i et utviklingsland. Ved å logge på portalen  www.gjenfødt.no får du muligheten til og utforske ditt splitter nye liv i et av landene Norge samarbeider med.

– Her kan du se hva du kunne lagt ut på Instagram, hvilke musikksider du kanskje hadde likt, poster i statusfeltet og hvordan livet ditt kunne sett ut om du ble født i et utviklingsland. Selv om det er forskjeller fra Norge til Tanzania, så har ungdommer verden over likhetstrekk, noe vi håper dette netteksperimentet kan vise, sier Bratholm.

– Gjennom å bruke kanaler og plattformer unge kjenner, håper vi å øke interessen for og kunnskapen om hva bistandspengene faktisk går til og hvilke resultater som blir oppnådd. Vi vil vise hva Norge og norske kroner oppnår i samarbeid med andre land.

Bilder for nedlasting

Klikk på bildene for å laste ned høyoppløselige bildefiler:

NorgesmestereiBistand2013

Klasse 2MM ved Langhaugen videregående skole fikk i dag vite at de er norgesmestere i bistand 2013. 17-åringene som nå skal på klassetur til Tanzania jublet da annonseringen ble overført live i skolens aula. Foto: Espen Røst

NorgesmestereiBistand2013b

Klasse 2MM ved Langhaugen videregående skole fikk i dag vite at de er norgesmestere i bistand 2013. 17-åringene som nå skal på klassetur til Tanzania jublet da annonseringen ble overført live i skolens aula. Foto: Espen Røst 

NorgesmestereiBistand2013c

Avdelingsdirektør i Norad Svein Bæra delte ut diplom til klassens representant, Marie Hellesund (17), da klasse 2MM ved Langhaugen videregående skole fikk vite at de er norgesmestere i bistand 2013. 17-åringene som nå skal på klassetur til Tanzania jublet da annonseringen ble overført live i skolens aula. Foto: Espen Røst

NorgesmestereiBistand8

Jubel da da klasse 2MM ved Langhaugen videregående skole fikk vite at de er norgesmestere i bistand 2013. 17-åringene som nå skal på klassetur til Tanzania. Foto: Espen Røst

  NorgesmestereiBistand6

Avdelingsdirektør i Norad Svein Bæra er imponert. Da han delte ut diplom til de ferske 17-åringene under annonseringen i aulaen på Langhaugen skole i dag, innrømmet han at tross bred erfaring fra bistandsarbeid og et langt yrkesliv i norsk utenrikstjeneste, var det mange av spørsmålene han selv ikke ville klart å svare på. - Jeg har snakket med en tidligere elev på denne skolen i dag. Hun sender sine varmeste gratulasjoner til dere, sa Bæra i sin tale fra scenen i aulaen. Mange skjønte da at det var Norges ferske statsminister han siktet til. Erna Solberg var selv elev da hun i sin tid gikk på videregående. Foto: Espen Røst

NorgesmestereiBistand5

- Når Norge bruker 30 milliarder på bistand er det viktig at det norske folk vet hva pengene brukes på og hvilke resultater som oppnås. Denne konkurransen er et virkemiddel på ungdommens egne premisser. Det er moro at kunnskapsnivået er så høyt. Vi håper vi med dette er med på å skape interesse om utvikling og bistand, sa avdelingsdirektør i Norad Svein Bæra til de ferske norgesmestrene ved Langhaugen vgs i Bergen. Foto: Espen Røst

nmibistand-2013-logo

Logo NM i bistand 2013

Safari i Ngorongoro

 Fjorårets norgesmestre på safari i Ngorongoro, Tanzania. Foto: Marit Hverven / Norad. 

Feltbesøk i Tanzania

 Fjorårets norgesmestre på feltbesøk, Tanzania. Foto: Marit Hverven / Norad. 

NMibistand2012_påbussen

Elever fra 2MM ved Langhaugen i Bergen og tanzaniansk ungdom på vei for å lærer mer om - og diskutere - energibruk. Foto: Marit Hverven/Norad

Klassevinner NM i bistand 2012

Musikkelevene i (daværende) klasse 2MM ved Langhaugen videregående skole i Bergen jublet vilt da de skjønte at de hadde vunnet NM i bistand 2012 og dermed at de skulle på klassetur til Tanzania. Foto: Bjørn Erik Larsen/Scanpix

Eva Bratholm med vinnerklassen NM i bistand 2012

Kommunikasjonsdirektør Eva Bratholm i Norad sammen med norgesmestrene 2012 kort tid etter vinnerne ble annonsert.  Foto: Bjørn Erik Larsen/Scanpix.

Publisert 28.08.2013
Sist oppdatert 16.02.2015