Likestilling i utviklingssamarbeid: fra ord til handling?

Krav om å rapportere resultater, bedre rutiner og økt kompetanse er de viktigste anbefalingene for å styrke kvinners rettigheter og likestilling i utviklingssamarbeidet.

Til tross for at kvinners rettigheter og likestilling lenge har vært et viktig innsatsområde for norsk utviklingssamarbeid, har gjennomganger  av satsingen vist at man ikke har lykkes godt nok med å omsette politikk i konkrete tiltak og resultater.

I 2011 ble seks utenriksstasjoner valgt ut som pilotambassader for å se hvordan en kunne styrke arbeidet. Nå foreligger resultatet.

- Der vi har lykkes best har ambassadene ikke bare styrket fokuset på likestillingsutfordringene, men satt klare mål for hva de ønsker å oppnå. Samtidig har det vært avgjørende at medarbeidere har fått videreutvikle sin kompetanse på feltet og hatt tilgang til ressurser til å følge opp, oppsummerer Kristine Storholt, underdirektør i seksjon for likestilling og rettigheter i Norad.

Fem anbefalinger

Pilotambassadene og Norad kommer etter endt periode med fem klare anbefalinger til hvordan arbeidet med likestilling kan styrkes i utenrikstjenesten:

  1. klare krav til rapportering på likestillingsresultater
  2. klare instruksjoner for likestillingsarbeidet i de årlige tildelingsbrevene fra UD til ambassadene
  3. likestilling som eget tema i medarbeidersamtaler for alle, på alle nivåer
  4. egne ambassadehandlingsplaner for likestilling
  5. en innsats for kapasitetsbygging for likestilling for både egne ambassadeansatte og partnere

Ambassadørene har signert erfaringsoppsummeringen, for å signalisere sin støtte til anbefalingene.

Egne planer og bedre rapportering

Ved å sette inn ekstra ressurser og prøve ut metoder for å styrke arbeidet har målet vært å finne metoder som kan være til nytte for resten av det bilaterale utviklingssamarbeidet.

Pilotambassadene har blant annet rapportert årlig på et eget resultatrammeverk for Handlingsplanen for kvinners rettigheter og likestilling (2007-2013). Alle pilotambassadene har også utarbeidet egne strategiske planer for hvordan de konkret skal arbeide med kvinner og likestilling på ambassaden.

Bred støtte

Anbefalingene bygger opp under erfaringer med integrering av likestillingshensyn som både vår egen utenrikstjeneste og fagdirektorat, og andre  har gjort seg siden integrering av likestilling ble anbefalt som metode etter den store FN-kvinnekonferansen i Beijing i 1995. 

Anbefalingene er nå oversendt Utenriksdepartementet

Publisert 07.03.2014
Sist oppdatert 16.02.2015