Norad ønsker dialog om endringer i støtten til sivilt samfunn

Det sivile samfunnet er viktig for gjennomføring av norske politiske prioriteringer i bistanden. Norske organisasjoner kommer godt ut av gjennomganger, men Norad vil se mer på den totale støtten til sivilt samfunn i det enkelte land. Dette skal sikre at støtten møter mottakernes behov.

Norads tilskuddsordning

  • Formålet med Norads tilskuddsordning er å styrke det sivile samfunnet som drivkraft og endringsagent for å skape mer åpne og demokratiske samfunn, og at ordningen skal bidra til å nå overordnede mål for norsk utviklingspolitikk
  • 13 prosent av bistandsbudsjettet går gjennom ikke-statlige organisasjoner i Norge.
  • 92 organisasjoner mottar støtte over ordningen i 2012

Se mer på www.norad.no/tilskudd

Avdeling for sivilt samfunn i Norad har innledet samtaler med norske organisasjoner som mottar støtte om den framtidige innretningen på denne.

- Evalueringer og gjennomganger viser at mange lokalsamfunn og enkeltpersoner har fått et bedre liv på grunn av Norads støtte gjennom norske frivillige organisasjoner. Samtidig er det et potensial for å øke de samfunnsmessige virkningene, sier avdelingsdirektør Terje Vigtel i Norad.

For å få til dette mener Norad at situasjonen i enkeltland i større grad enn tidligere må danne grunnlaget for innretningen på arbeidet og støtten til organisasjonene.  

- Mye av sivilsamfunnsarbeidet dreier seg om å finne en balanse mellom hva myndighetene i sør etterspør og prioriterer, og giverlandenes egen agenda og verdigrunnlag. Stadig flere mottakere av bistand er kritiske til hvordan land i nord prioriterer og utformer sin støtte til sivilt samfunn i sør.

- Samtidig stiller enkelte sørbaserte organisasjoner spørsmål knyttet til merverdien ved at Norad kanaliserer penger via norske organisasjoner. De spør seg om det er en form for giverkondisjonalitet når Norads sivilsamfunnsmidler bare unntaksvis støtter organisasjoner i sør direkte, sier Vigtel.

Fra organisasjonsvurdering til landvurdering  

I samarbeid med de norske frivillige organisasjonene, UD, ambassadene og representanter fra mottakerlandene vil derfor Norad nå utarbeide notater om sivilt samfunn, i første omgang for Sør-Sudan, Uganda, Tanzania og Vietnam. Målet er å få bedre kunnskap om hvilke behov, utfordringer og samarbeidspartnere som bør prioriteres i de ulike landene.

Notatene skal være levende dokumenter og gi Norad et bedre vurderingsgrunnlag for tilskuddsordningen. Arbeidet skal også bidra til å øke kostnadseffektiviteten, kvaliteten og resultatoppnåelsen av støtten til sivilt samfunn.  

- Dette innebærer at vi imøtekommer mange organisasjoners ønske om mer dialog med Norad om innretningen på arbeidet i enkelte land, sier Vigtel.

Norad opplever at mange av de norske organisasjonene ønsker velkommen endringer der de fattige landene selv er i førersetet. Norad er også avhengig av å samarbeide med de norske organisasjonene for å øke kunnskap om mottakerland og samarbeidspartnere i sør.

Norad vil i første kvartal 2013 invitere organisasjonene til møter om sivilt samfunn i de landene det utarbeides notater for.

Publisert 12.12.2012
Sist oppdatert 16.02.2015