Syv millioner mangler hivbehandling

Norad og UD deltar på den internasjonale aidskonferansen som avholdes 22.-27. juli i Washington DC. Behovet for ytterligere finansiering i arbeidet mot hiv og aids blir et av de viktigste temaene.
stand aidskonferansen

For første gang siden 1990 kan konferansen arrangeres i USA, som lenge nektet innreise for mennesker som lever med hiv. Restriksjonene ble opphevet etter langvarig dialog med blant andre Norge. Det er ventet over 25.000 deltakere.

Forebygging og behandling av hiv gir resultater. Antallet som smittes årlig, er redusert med over 20 prosent siden 2001. Antallet nyfødte som smittes, er redusert fra 570.000 i 2003 til 330.000 i 2011. Åtte millioner mennesker mottar hivbehandling. Det er et  rekordhøyt antall. I 2010 alene økte antallet med 1,4 millioner. Likevel får bare litt over halvparten av de som trenger det, behandling. 

Et viktig tema på årets konferanse blir derfor den videre finansieringen av arbeidet mot hiv og aids. Internasjonale bidrag flater ut, til tross for store behov. Norge arbeider sammen med UNAIDS, FNs aidsorganisasjon, og andre om å støtte ulike lands egenfinansiering av egne hivprogrammer, og er også engasjert i arbeidet for å utnytte tilgjengelige ressurser mer effektivt.

Rettigheter må respekteres

Arbeidet med hiv og aids har satt på dagsorden rettighetsbrudd mot grupper som sprøytebrukere, mennesker som selger seksuelle tjenester og menn som har sex med menn. Norge arbeider aktivt for at rettighetene til disse gruppene skal respekteres. Dette er viktig i seg selv, og erfaringen er at marginalisering og rettighetsbrudd kommer i veien for å forebygge smitte og gi smittede tilgang til tjenester.

Internasjonalt har Norge støttet arbeidet rundt kriminalisering av hivsmitte gjennom UNAIDS. Den norske straffelovens paragraf 155 gjør det straffbart å utsette en annen person for hivsmitte. I hvilken grad smitteoverføring skal omfattes av straffelovgivningen er tema for det norske Syse-utvalget, som legger frem sine anbefalinger til høsten.

Norge med egen stand på konferansen

Norge vil være representert gjennom 50-60 deltakere fra frivillige organisasjoner, myndigheter, og næringsliv. H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit, som er spesialutsending for UNAIDS, deltar også på deler av konferansen. Det vil være en norsk stand under navnet «Norge- samlet mot hiv og aids» inne på utstillingsområdet på konferansen.

Norad koordinerer arbeidet med den norske standen og har i samarbeid med organisasjonene som skal stå på stand, laget en felles katalog der alle presenterer sitt arbeid med hiv . Katalogen åpner med en felles intro av helse- og omsorgsministeren og utviklingsministeren.

Publisert 20.07.2012
Sist oppdatert 16.02.2015