Er mennesker med hiv kriminelle?

14. og 15. februar inviterer Norad i samarbeid med Utenriksdepartementet og UNAIDS til møte i Norge om kriminalisering av overføring av hivsmitte. Hit kommer også Robert Suttle.

Fakta om hiv/aids

  • Ca 34 millioner mennesker lever i dag med hiv
  • Hiv og aidsepidemien har falt siden begynnelsen av 2000-tallet. Antall nye hivsmittede var i 2010 2,67 millioner mot 3,15 millioner i 2001
  • Færre dør av aids. Mens 2,22 millioner døde av sykdommen i 2005, døde 1, 76 millioner i 2010
  • Antall barn som er født med hiv, har falt fra 550 000 i 2001, til 390 000 i 2010
  • I 2010 fikk halvparten av alle gravide med hiv effektive medisiner for å forhindre at barnet de bar ble smittet

Se flere fakta fra UNAIDS

Suttle hadde beskyttet sex med en tilfeldig person – uten å fortelle at han er hivpositiv. Det gjør ham til en sexforbryter ifølge amerikansk lovgivning.  Selv om Suttle ikke smittet den andre personen, ble han like fullt dømt til 2 års betinget fengsel, og seks måneder ubetinget fengsel, for ikke å ha sagt fra om at han hadde hiv. Han er langt fra den eneste som er blitt dømt og straffet for dette.

Streng lovgivning

Selv om Suttle igjen er en fri mann, har han måttet registrere seg som seksualforbryter de neste 15 årene. Det betyr at han har store problemer med å få en jobb, han må holde seg unna barn og han har seksualforbryter skrevet med store, røde bokstaver på førerkortet sitt. Hans liv er ødelagt som en konsekvens av den strenge lovgivningen i USA, som er laget for å hindre spredning av hiv og aids.

Norge, som ett av mange land, har en paragraf i straffeloven som kan brukes ved smitteoverføring, selv om den norske lovgivningen ikke er så streng som i en del av de amerikanske statene. Et flertall av disse lovene ble skrevet på 80- og 90-tallet. Den gangen visste man ikke så mye om hvordan hiv smittet, og man hadde heller ikke medisiner som reduserer smittsomheten.

Se Robert Suttle fortelle om sine opplevelser etter at han ble dømt for å ikke ha fortalt om at han var hivpositiv til en sexpartner.

Ny lovgivning i land i sør

Ifølge UNAIDS er det på tide at disse lovene revideres. Norge er utfordret, sammen med mange andre land, til å se nærmere på vår egen lovgivning, og også være oppmerksom på at lover fra nord ofte blir kopiert av land i sør, og det kanskje i svake rettssystemer hvor rettssikkerheten er dårlig, særlig for utsatte grupper.

For eksempel kan gravide hivpositive kvinner bli anklaget for å ha hatt ubeskyttet sex som kan overføre smitte til andre, og for å ha utsatt barnet hun bærer på for smitte.

- Vi må hindre at vi får fengsler fulle av mennesker med hiv som gjør seg til forbrytere ved å leve vanlige liv, som inkluderer et seksualliv og det å få barn, sier seniorrådgiver Anne Skjelmerud i Norad.

Lover skal ikke erstatte hjelpetilbud

Ifølge Skjelmerud vil Norge jobbe for at verden kan få mer kunnskap om hvordan man bør bruke lovgivning knyttet til hivsmitte.

- Hivpositive mennesker trenger først og fremst beskyttelse av sine rettigheter i samfunnet, inkludert rett til behandling, korrekt og nyttig informasjon, og støtte til å leve gode liv med viruset.

- På den ene siden er det viktig å si at alle som har seksuell kontakt med andre, har et eget ansvar for å beskytte seg mot mulige smittsomme sykdommer. Samtidig er det dessverre noen som nærmest bevisst eller hensynsløst oppfører seg på en måte som kan smitte andre, sier Skjelmerud og legger til:

- Denne typen lovgivning er nødvendig for de tilfellene hvor mennesker med viten og vilje smitter andre med hiv.

Skjelmerud er klar på at lovgivningen skal ikke erstatte opprettelse av gode tjenester for folk som er hivsmittet. 

- Vi må først og fremst fokusere på hvordan vi kan hjelpe – og tilrettelegge for et normalt liv som mulig for – den store gruppen mennesker som er berørt av sykdommen. Det å være hivsmittet må ikke være ensbetydende med å være forbryter, slår Skjelmerud fast.

Nick Rhoades har en lignende historie som Robert Suttle. Men i Rhoades tilfelle ønsket dommeren å statuere et eksempel. Rhoades ble derfor dømt til til 25 års fengsel i 2009 for ikke å ha sagt fra om at hadde hiv, selv om han ikke smittet sexpartneren sin. Selv om fengselsstraffen senere ble redusert, og Rhoades igjen er en fri mann, har han måttet registrere seg som seksualforbryter på livstid.
Publisert 13.02.2012
Sist oppdatert 16.02.2015