Dette gjør Norad

Norad gir råd til Utenriksdepartementet og utenrikstjenesten om hvordan integrere likestilling og rettigheter i norsk bistand.

Norad bistår med kvalitetssikring og faglig rådgivning, både når det gjelder målrettede tiltak og integrering kvinners rettigheter og likestilling. Norad har også en rolle i å bistå ambassadene i deres dialog med myndigheter på landnivå og i multilaterale fora som FN og gjennom samarbeidet med regionale utviklingsbanker.

Handlingsplan for kvinners rettigheter og likestilling – Like rettigheter, likemuligheter (2012- 2015) videreføres av ny regjering. 

Opplæring

For å få til å integrere kvinners rettigheter og likestilling i utviklingssamarbeidet, må de som arbeider med utviklingssamarbeid ha kunnskap om feltet.

Norads seksjon for likestilling og rettigheter bruker ulike virkemidler for å øke kompetansen på dette i bistandsforvaltningen.

Temaet er inkludert i kurs for diplomater som skal reise ut for å jobbe på ambassader. Norad holder også på bestilling kurs om hvordan en kan oppnå resultater for kvinners rettigheter og likestilling for ambassader og andre avdelinger i Norad. Det har også vært en egen innsats for å bygge kompetanse på hvordan kvinners rettigheter best kan integreres i norsk bistands olje- og energisektorsamarbeid.

Gjennomganger ved ambassadene

Norad har gjennomført i alt 12 likestillingsgjennomganger ved norske ambassader. Ved å gå inn i den enkelte ambassadenes arbeid og utfordringer, kan vi bidra til å skreddersy deres arbeid med likestilling både i programmer, men også i den politiske dialogen de har med landene. Her kan du lese rapportene fra gjennomgangene i:

Det er også utarbeidet en enkel og lettlest erfaringsoppsummering fra disse gjennomgangene og 10 bud for stasjonssjefer som vil ha resultater på likestillingsområdet.

Pilotambassader for likestilling

Norge har også flere pilotambassader på temaet likestilling og kvinners rettigheter.

Formålet med pilotambassader har vært å prøve ut måter å styrke arbeidet med kvinners rettigheter og likestilling ved ambassadene, for bedre resultater. Initiativet sprang ut av evaluering av Kvinnestrategien (1997-2005) og midtveisgjennomgangen av Handlingsplanen for kvinners rettigheter og likestilling (2017-2009, forlenget til 2013).

Disse viste at høye politiske ambisjoner ofte blir vannet ut og ikke kommer til handling. Det ble blant annet påpekt at det ikke etableres rapporteringsrutiner, at ledere ikke holdes ansvarlig og at det er for svak kompetanse og kapasitet på likestilling.

Pilotambassadene har hatt mer fokus på kapasitetsbygging for likestilling, og de har hatt en egen årlig resultatrapportering på Handlingsplanen for kvinners rettigheter og likestilling i utviklingssamarbeidet (2007-2009, utvidet til 2013).

Norad har vært sekretariat for pilotambassadesatsningen og har rapport til UD to ganger i året på fremdriften.

Arbeidet evalueres

En evaluering av Handlingsplanen for 2007-2013 skal være ferdigstilt i mai 2015. Denne skal fokusere på resultater som er oppnådd og om disse er i tråd med prioriteringene som var satt for perioden. Videre skal evalueringen vurdere hvilket fokus kvinners rettigheter og likestilling har i norsk policy dialog på landnivå og om det er bygget tilstrekkelig kapasitet i utenrikstjenesten for å implementere planen.

Publisert 20.10.2011
Sist oppdatert 16.02.2015