Forbedret matsikkerhet og gjenopprettet miljø og natur som ressursbase i Etiopia

Lite bærekraftige jordbruksmetoder var i ferd med å ødelegge store deler av jordsmonnet i Etiopia. Norske bistandspenger støttet prosjektet som fikk snudd denne utviklingen

Nedbryting av jord-og naturressurser

Lite bærekraftige jordbruksmetoder i en årrekke har ført til forvitring og nedbryting av jord- og naturressurser i Tigrayregionen i Etiopia. Dette har svekket grunnlaget for levebrød fra jordbruk og omkringliggende natur. Dårligere kvalitet i jordsmonnet som følge av både fysisk tap av jordsmonn sammen med en forverring av den kjemiske og biologiske sammensetningen i jordsmonnet har ført til mindre fruktbar jord. Dette har også gjort naturen i området mindre motstandsdyktig i perioder som for eksempel tørke- og regntid.

Integrated Agricultural Development Project

I perioden 2007– 08 støttet Norge Integrated Agricultural Development Project med totalt 17 millioner kroner. Prosjektet ble koordinert av Utviklingsfondet og implementert av Relief Society of Tigray og Women’s Association of Tigray. Det overordnede målet var å bedre matvaresikkerheten på en bærekraftig måte. Dette skulle oppnås ved blant annet å forbedre den naturlige ressursbasen som ved oppstart var betydelig forringet, promotering av jordbruksproduksjon og produktivitet samt forbedring av tilbudet av sosiale tjenester.

Økt matvaresikkerhet

Sluttgjennomgangen viser at målgruppen har fått økt matvaresikkerhet og større inntekter som følge av høynet matproduksjon og salg av overskudd etter innhøsting. Samtidig er lokalsamfunnene bedre rustet mot store variasjoner i vær etter at naturressursene i stor grad er rehabilitert og en forsvarlig vannressursforvaltning kom på plass. Når det gjelder rehabilitering av natur er ikke bare jordsmonnet mer fruktbart og egnet for jordbruk enn før prosjektoppstart, men ville dyr har også fått sine naturlige habitat gjenopprettet. Videre er vannbalansen forbedret ved at grunne brønner er tilrettelagt og jordsmonnet inneholder mer fuktighet enn tidligere. Gjennom kapasitetsbygging har spesielt kvinner forbedret sine entreprenør- og forretningsferdigheter.