Kjønnslemlestelse

Det anslås at mellom 130 og 140 millioner kvinner er utsatt for kjønnslemlestelse på verdensbasis. Tradisjonelt foregår praksisen i 30 land, og er mest utberedt i Afrika. 6. februar markeres FNs dag mot kjønnslemlestelse.

Kartet (nedenfor) viser utbredelsen av kjønnslemlestelse i et utvalg afrikanske land. I flere land er over 90 prosent av kvinner mellom 15 og 49 utsatt for kjønnslemlestelse.

Til tross for den høye utbredelsen er det tegn til endring. Motstanden mot kjønnslemlestelse er økende, og andelen som utsettes er synkende. Dersom en sammenlikner ulike aldersgrupper er det en tendens til at det er mindre vanlig blant yngre enn eldre.

Se også resultateksempel: Endringsarbeid i lokalsamfunn bidrar til reduksjon av kvinnelig kjønnslemlestelse

Kilde: UNFPA

Norge gir om lag 50 millioner kroner årlig for å bekjempe kjønnslemlestelse. Bistanden går hovedsakelig til globale prosjekter og til land i Afrika der det er vesentlige utfordringer knyttet til kjønnslemlestelse.

I perioden 2008-2012 ble 48 prosent av bistanden gitt til norske ikke-statlige organisasjoner som Redd Barna Norge og Kirkens Nødhjelp. Multilaterale organisasjoner mottok om lag 45 prosent av denne bistanden i samme tidsperiode. Blant de multilaterale organisasjonene var UNFPA og UNICEF de største mottakerne.

Kilde: Norad. Tall basert på ordsøk og manuell gjennomgang
Publisert 06.02.2014
Sist oppdatert 16.02.2015