Demokratistøtte i Kenya

I Kenya har norsk demokratistøtte bidratt til at politikerne mener de har fått økt kunnskap om å arbeide i koalisjon og bedre dialog mellom lokale og nasjonale myndigheter.

Norge finansierte i perioden 2006-2008 et program i Kenya som National Democratic Institute (NDI) hadde utviklet som ledd i arbeidet med å styrke politiske partier og gjøre det politiske systemet mer demokratisk.

Programmet bestod av to deler:

  • En del var å bedre politikernes kunnskaper om hva det innebærer å arbeide i koalisjon med andre partier, noe som politikere i Kenya hadde liten er faring med.
  • En annen del var å lære opp politikerne i partienes lokalorganisasjoner til å bli bedre bidragsgivere til partiets nasjonale ledelse og fremme dialogen mellom nasjonalt og lokalt nivå.

Politikerne fornøyde med programmet

I en gjennomgang av programmet uttalte noen av politikerne seg om hva de hadde lært. Konsulenten konkluderte at politikerne satte stor pris på opplæringen. De vurderte programmet som høyst relevant, og de mente å ha fått bedre kunnskaper om koalisjonsbygging og hvordan bygge opp partier i valgkretsene.

Omdiskutert valg, voldsomme opptøyer

I Kenya er data fra meningsmålingsnettverket Afrobarometer brukt til å analysere folks holdning til demokratiet i etterkant av valget i desember 2007.

Utfallet av presidentvalget var omdiskutert. Det ble etterfulgt av voldsomme opptøyer som førte til 1000 døde og at hundretusener ble flyktninger i eget land. En koalisjonsregjering ble opprettet med hjelp fra internasjonale meglere.

Befolkningen bekymret for manglende samarbeidsvilje

Oxford Analytica, som har brukt Afrobarometerdata, hevder at befolkningen etter valget er bekymret for landets politiske framtid, men fortsatt er for demokratisk styreform. De synes å foretrekke et demokratisk styre som bygger på kompromiss i like stor grad som konkurranse. Men de er bekymret for at den politiske eliten som tilsynelatende favoriserer sine egne framfor befolkningen totalt sett, ikke er innstilt på å kompromisse.

Dette kan tyde på at politikerne ikke har lyktes i å formidle til befolkningen at de er innstilt på å jobbe i koalisjon og inngå kompromiss, til tross for den opplæringen som de har fått fra NDI og som de sier å ha hatt stor nytte av.

Publisert 24.10.2011
Sist oppdatert 16.02.2015