Olje i Uganda: Norge bidrar til å styrke parlamentarikeres kompetanse og innflytelse

Vårt Land skriver i dag om organisasjonen Global Witness, som mener Norge gjennom Olje for Utvikling-programmet  (OfU) burde gjøre mer for å påvirke arbeidet med petroleumsloven i Uganda. Norad er uenig.
Pette Stigset
- Norge har arbeidet nettopp for å styrke parlamentarikernes kompetanse og innflytelse på lovgivningsarbeidet i Uganda, sier Petter Stigset, underdirektør i Norad og leder for OfU-programmet
Foto: Sandra Aslaksen

Global Witness peker på at makten i Uganda har blitt sentralisert de siste årene, og at parlamentet ikke har nok innflytelse på lovarbeidet.

Petter Stigset, underdirektør i Norad og leder for OfU-programmet, sier at Norge har arbeidet nettopp for å styrke parlamentarikernes kompetanse og innflytelse på lovgivningsarbeidet i Uganda.

- I Uganda er det avholdt flere seminarer om petroleumssektoren for parlamentarikere, og det er gjennomført en rekke delegasjonsbesøk til Norge. Vi støtter og samarbeider også med Revenue Watch Institute, som arbeider for åpenhet i oljevirkshometen gjennom programmer for opplæring av parlamentsmedlemmer, media og sivilt samfunn i Uganda.

I tillegg gir Norge gjennom OfU-programmet råd basert på Norges lange erfaring fra oljesektoren, hvor godt styresett, åpenhet og forutsigbarhet er sentrale prinsipper. Stigset understreker at petroleumsloven i Uganda ennå ikke er ferdigstilt.

- Petroleumsloven i Uganda er nå i parlamentet, og vi håper OfUs innsats vil ha positiv innflytelse på det endelige resultatet. Men til syvende og sist er det Uganda som tar avgjørelsene – det er deres lov, avslutter Stigset.

Publisert 18.05.2012
Sist oppdatert 16.02.2015