Nytt petroleumssamarbeid inngått med Libanon

Etter tre år med kontinuerlig dialog og grundig forarbeid er et nytt helhetlig institusjonssamarbeid som skal bidra til å styrke petroleumsforvaltningen i Libanon etablert.

Den 28. januar 2015 ble programavtalen for andre fase av programmet Olje for utvikling (Ofu) mellom Libanon og Norge offisielt signert i hovedstaden Beirut.

- Målsetningen med Ofu-programmet er å bidra til en bærekraftig forvaltning av petroleumsressursene i landet, og fremme ansvarlighet og åpenhet i petroleumssektoren. Libanon vil, ved hjelp av norsk kunnskapsoverføring og erfaringsdeling, dermed stå bedre rustet til å håndtere sine fremtidige petroleumsressurser og sikre internasjonal beste praksis i petroleumsbransjen, sier underdirektør Petter Stigset, som leder Ofu-sekretariatet i Norad.

Fra norsk side undertegnet statssekretær Bård Glad Pedersen, som var på offisielt besøk i Libanon, mens fra libanesisk side undertegnet både Libanons utenriksminister og energiminister avtalen.

Langvarig støtte

Norge har gitt petroleumsrelatert bistand til Libanon gjennom Ofu-programmet helt siden 2006. I den første fasen som ble avsluttet i 2012, bestod støtten i utvikling av et juridisk rammeverk for petroleumssektoren, gitt av norske eksperter til libanesiske myndigheter.

Samtidig ble kapasitet bygget i relevante offentlige institusjoner som er ansvarlig for forvaltning av petroleumsressurser. I tillegg bidro Norge i gjennomføringen av en strategisk miljøkonsekvensanalyse.

Bredt samarbeid

Den andre fasen av Ofu-programmet inngås for en periode på tre år. Samarbeidet vil bestå av teknisk støtte fra norske byråkrater i Oljedirektoratet, Petroleumstilsynet, Miljødirektoratet, Kystverket og Oljeskattekontoret til den libanesiske Petroleum Administration og relevante ministerier, først og fremst energi-, miljø, og finansministeriene.

Det er også inngått et samarbeid med Det internasjonale pengefondet (IMF), i tillegg til at det gis støtte til lokale sivilsamfunnsaktører som arbeider innenfor petroleumsfeltet.

Signering av avtalen har blitt bredt omtalt i libanesisk media.

- Ingen sak setter Norge mer på kartet i Libanon enn den uhildete olje for utvikling-bistanden, sier Norges ambassadør til Libanon, Svein Aass.

Publisert 29.01.2015
Sist oppdatert 16.02.2015