Nye utfordringer venter i Afghanistan

Hvordan sjekke at man oppnår resultater når sikkerhetssituasjon setter grenser for bevegelsesfriheten til bistandsarbeidere? Hvordan ha kontroll med pengene i et land som preges av korrupsjon? 

Norsk støtte til ARTF:

Norge har gitt over 2 milliarder kroner gjennom Afghanistan Reconstruction Trust Fund (ARTF) siden 2002. Det er en tredjedel av den bilaterale bistanden Norge har gitt til Afghanistan i denne perioden. Til sammen har mer enn 7 milliarder amerikanske dollar fra 33 givere gått til gjenoppbyggingstiltak gjennom dette fondet.

I fjor ble det brukt 670 millioner dollar på offentlige lønninger og prosjekter i offentlig regi innenfor helse, utdanning, jordbruk, småskalainfrastruktur og lokalt styresett.

  • Presentasjon om forvaltning av ARTF og oppnådde resultater (PP)  
  • ARTFs nettside

Dette var blant temaene da representanter for Verdensbankens fond for gjenoppbygging i Afghanistan, ARTF , var på besøk i Norad i februar.

Mer vei, vann og skole

På tross av vanskelige forhold har Verdensbanken i samarbeid med myndighetene bl.a. bragt veiforbindelse til 5,7 millioner mennesker, etablert over 700 vanningssystemer og bidratt til å få nesten 8 millioner barn inn i skolen. Over 3 millioner mennesker har fått tilgang til strøm og et kraftverk er rehabilitert.

- Verdensbanken har i samarbeid med myndighetene gjort særlige framskritt når det gjelder oppfølging av prosjekter i felt, også ved bruk av mobiltelefoner og elektronisk tilbakemeldinger. Vi vil fortsette å jobbe sammen med Verdensbanken for å dokumentere langsiktige resultater på en god måte, sier avdelingsdirektør Tori Hoven i Norads avdeling for økonomisk utvikling, likestilling og styresett.

Stor jobb for å forhindre misbruk av penger

Mye av presentasjonen gikk ut på å forklare hvordan fondet fungerer og de brede sikringstiltakene som er satt på plass for å forhindre misbruk av givernes penger. Samtidig brukes det mye ressurser på å bygge opp kapasiteten på afghansk side.

- Sikrings- og oppfølgingstiltakene i ARTF brukes ofte som modell for flergiverfond i andre stater som befinner seg i en post-konfliktsituasjon, sier Marit Strand, seniorrådgiver i Norad.

Utfordret av korrupsjon

strømlinjer, vei, afghanistan
Verdensbanken har i samarbeid med myndighetene bragt veiforbindelse til 5,7 millioner mennesker og over 3 millioner mennesker har fått tilgang til strøm.
Foto: Verdensbanken

Mange er opptatt av om Verdensbanken klarer å håndtere det kompliserte korrupsjonsbildet i Afghanistan.  Oppslag  den senere tiden har vist til kritiske kommentarer fra den amerikanske spesialinspektøren for Afghanistan om at USAID ikke har fulgt sitt eget regelverk og tatt gode nok forholdsregler med amerikanske bistandsmidler når de har samarbeidet med afghanske myndigheter.

- Det er nettopp kunnskapen om svakhetene som fortsatt finnes på afghansk side som er bakgrunnen for de mange og kostbare sikringstiltakene som Verdensbanken har på plass, med egne revisjoner og tett oppfølging av anbud. Verdensbanken mener selv at de har et godt sett med sikringstiltak, og et godt system for varsling og behandling av de tilfellene der korrupsjon eller mislighold forekommer, sier Marit Strand.

Kvinner og bærekraft

Jobber Verdensbanken nok med å integrere kvinner og likestilling i alle sine prosjekter? Hvor bærekraftige er de prosjektene som er støttet på lengre sikt både i økonomisk og institusjonell forstand? Dette var blant andre sentrale spørsmål som ble tatt opp på møtet.

- Norge har vært en pådriver for å følge opp styresett og kvinner og likestilling i ARTF, og har fulgt opp utdanning særlig tett. Antikorrupsjonsarbeidet står sentralt. 2014 blir et år hvor store endringer vil skje i Afghanistan, ikke minst i lys av at det meste av det internasjonale militære engasjementet i landet avvikles, sier Tori Hoven

Verdensbankens representanter sa at en mer krevende sikkerhetssituasjon vil kunne bli et hinder for mange av tiltakene fondet støtter. Banken tilpasser seg utviklingen i landet og ambisjonen er å fortsette å bygge på fondets framganger i lang tid framover. 

Publisert 14.02.2014
Sist oppdatert 16.02.2015