Mette-Marit klar for hospitering i Norad

- Jeg gleder meg veldig til å jobbe i Norad, sa Kronprinsesse Mette-Marit da hun i dag møtte Norad for å diskutere og få orientering om fremtidige oppgaver. Hun har selv uttrykt ønske om å jobbe spesielt med hiv/aids-relaterte spørsmål, etter studiene i England.

- Kronprinsessen skal hospitere på Avdeling for det Sørlige Afrika. Hun skal være en del av teamet for bistand til Malawi og Zambia, sa Norad-direktør Tove Strand til pressen før Kronprinsessens ankomst.

Kronprinsessen vil hospitere i Norad to dager i uken. Der vil hun få innblikk i måten Norad arbeider på, for eksempel bruken av ulike kanaler for bistand slik som stat-til-stat bistand, bistand gjennom frivillige organisasjoner og gjennom FN-systemet og utviklingsbankene.

Del av eget team
Kronprinsesse Mette-Marit skal arbeide som saksbehandler i teamet, etter en introduksjonsfase der hun skal bli bedre kjent med Norad. Detaljene i hospiteringsopplegget vil bli utarbeidet i samarbeid med Kronprinsessen, som har uttrykt ønske om å arbeide spesielt med hiv/aids-relaterte spørsmål.

- Fordi Kronprinsessen er interessert i hiv/aids-spørsmål, passer det fint at hun skal hospitere i teamet for Malawi og Zambia. Begge landene er sterkt preget av hiv/aids-epidemien.

Det er derfor et sentralt område hvor myndighetene og internasjonale givere, deriblant Norge, samarbeider tett, sa Tove under mottakelsen. Teamet har tre medlemmer som samarbeider nært med Norges ambassader i Lilongwe og Lusaka.

Zambia og Malawi er to av Norges syv hovedsamarbeidsland. Disse to landene er blant Afrikas fattigste land og står overfor enorme utfordringer.

I 2002 inviterte Norad Kronprinsparet med på besøk til Mosambik.