Lær om bistand fra Norads fagfolk

Nå kan du lære mer om bistand av de ypperste fagfolka. Samme hvor du befinner deg i verden.

Norads fagfolk har bidratt som forelesere i et såkalt massivt åpent nettkurs (se faktaboks om MOOC). Kursstart er 23. februar.

Kurset, som er initiert av Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo (UiO) heter What works: Promising Practices in International Development, og vil ta for seg internasjonal bistand. Hovedvekten ligger på temaene landbruk, folkehelse, styresett og fattigdomsreduksjon.

Med seg på laget har UiO i tillegg til Norad, fått med seg prestisjefulle  Stanford University, University of Malawi og China Agricultural University. Senter for Utvikling og Miljø (UiO) og University of Malawi er forøvrig partnere i NORHED- prosjektet «Strengtening capacity for democratic and economic governance in Malawi» som tar sikte på å bygge opp masterstudier og forskning på styresett ved universitetet i Malawi.

Forelesningene går over seks uker, og de slippes åpent på nettet.

Fruktbart samarbeid

Øyvind Eggen, fagdirektør i evalueringsavdelingen i Norad, og Margot Igland Skarpeteig, som for tiden er ambassaderåd i Roma, har bidratt til hver sin forelesningsbolk. Eggen skal snakke om bistandens effektivitet, og Skarpeteig om menneskerettigheter og utvikling. Eggen er glad for at de til tider vanntette skottene mellom akademia og forvaltningen kanskje kan bygges ned med slike samarbeidsprosjekter.

- Det er veldig stas at akademia prøver å gjøre sin kunnskap lett tilgjengelig til de som jobber praktisk med bistand. At det er så lett tilgjengelig og gratis er veldig stilig. Kudos til UiO. Norad sitter jo også selv på kunnskap som ofte ikke blir tilgjengelig utad i det hele tatt. Der likner akademia og forvaltningen hverandre, ved at de kan se ut som siloer av kunnskap, som ikke kommer andre til gode. 

Virker bistand - det evige spørsmål

Eggens erfaringer med å evaluere bistandsprosjekter har gjort at han har fått en vanskelig oppgave, nemlig å diskutere, eller kanskje besvare det evige spørsmålet, fungerer bistand? Dette spørsmålet slipper man aldri unna, men samtidig er det umulig å svare på, mener han.

- Det spørsmålet er så komplisert, fordi det kan bety så mye. Det er så mange mulige tolkninger av det, og svar på det, at det er meningsløst å redusere det til ja og nei. Det er jo stor forskjell på ulike former, og ulike prosjekt. 

Samtidig har han vært nødt til å veie sine ord på gullvekt som foreleser i kurset, fordi forelesningene bare varer i 15 minutter hver. Dette syns Eggen er en spennende utvikling, og et tankekors.

- Med bistandsforvaltningens tendens til å lage lange tekster av frykt for å ikke få med alt, er det verd å se at akademia nå går motsatt vei. Hvis vi ikke klarer å uttrykke oss kort nok, må vi kanskje se om vi ikke har tenkt klare nok tanker.

Kurset har foruten Eggen og Skarpeteig, fått med store navn som Stanford-økonom Francis Fukuyama og tidligere statsminister og leder i WHO, Gro Harlem Brundtland som forelesere. Øyvind Eggen sier ydmykt at han er glad for å få «bokse over sin egen vektklasse», som representant for Norad.

Hvis du er interessert i å ta kurset er det mer informasjon og påmelding her. Det er ikke begrenset med plasser, og man kan begynne etter kursstart. 

Publisert 23.02.2015
Sist oppdatert 03.03.2015