- En rolig dag i bistandsbransjen

Da Rikard Bøe (19) tok på seg oppgaven som Norads «leder for en dag», fikk han seg en gledelig overraskelse. Han møtte Melinda Gates.
Leder for en dag
Villa Kulild, til daglig direktør i Norad, og «leder for en dag» Rikard Bøe foran et helt vanlig møte.
Foto: Marte Lid/Norad

- Det var en pen dame med mye makt og et godt hjerte, sier han om Gates.

Hun var på besøk i Oslo for å diskutere sitt arbeid i Bill and Melinda Gates Foundation. I Norge møtte hun også ledere for frivillige organisasjoner for å dele refleksjoner rundt kvinners rettigheter og muligheter i utviklingsarbeidet i Norge.

- Når man har mulighet til det syns jeg man skal gjøre noe for andre slik hun gjør.

Dette er ikke bare tomme ord for Bøe. Grunnen til at han ble valgt ut av organisasjonen Ungt Entreprenørskap til å følge Norads direktør Villa Kulild som hennes «skygge» i dag, er at han er en ung entreprenør med eget produkt som heter Binderpunch. Det er en flat hullemaskin som kan festes på en perm. Og en del av inntektene fra salg av produktet har gått til et program i UNICEF som gir ut skolebøker.

Chatham House Rule

Leder for en dag 2014
På møtet med Gates møtte Norads direktør Villa Kulild og Rikard Bøe flere ledere av norske organisasjoner. Her sammen med ny leder av Care Norge, Gry Larsen.
Foto: Marte Lid/Norad

- Jeg har lært mye i dag om hvordan det er å være leder, og hvordan en stor organisasjon er bygget opp og administrert. Villa sa at dette var en litt rolig dag. Jeg syns jo det har vært ganske travelt, men jeg liker travle dager så det virker ikke avskrekkende, sier Rikard.

Dagen gikk stort sett til interne møter i direktoratet, før dagens høydepunkt som fant sted på Tjuvholmen. Rikard har fått øynene enda mer opp for bistand i løpet av dagen i Norad, men han ser foreløpig for seg å jobbe med eget firma heller enn å jobbe direkte med utviklingspolitikk. Likevel var han imponert over mange av lederne fra ulike norske organisasjoner som han møtte i møtet sammen med Gates. 

- Det var mange spennende mennesker der, og alle ledere for sitt felt. Det er jo veldig interessant å høre hva slags løsninger de har på disse viktige spørsmålene vi diskuterte.

Her poserer Rikard med en hullemaskin som snart skal tilhøre Melinda Gates.
Foto: Marte Lid

I Norge er det vanlig med ganske åpne møter, men Rikard fikk oppleve at ikke alt gjøres på den norske måten når man møter internasjonale storheter. Under selve møtet gjaldt Chatham House Rule, som har sitt navn etter institusjonen i London med samme navn.

- Det som blir sagt i rommet blir i rommet, slik at ingen skal være redd for å bli sitert på noe etterpå.

Rikard, måtte, som «leder for en dag» presentere seg, akkurat som de andre deltakerne. Da fikk han fortelle om Ungt Entreprenørskap og sin dag hos Norad.

- Det var jo en stor mulighet og veldig kjekt, men også skummelt, sier den unge vestlendingen.

En gryende forretningsmann

At det var skummelt kunne man i midlertid ikke se da Rikard senere fikk mulighet til å treffe rådgiveren til Melinda Gates på tomannshånd. For hans hittil eneste produkt er alltid med, i tilfelle han får en mulighet til å vise det frem, og nå reiser Melinda Gates hjem med tre av Bøes hullemaskiner i bagasjen.

På spørsmål om hva han tar med seg fra denne dagen må han innrømme at møtet med Gates henger høyt.

- Men helheten av dagen, og det jeg har lært om bistand og lederskap av Villa, det tar jeg med meg til de andre entreprenørene når jeg møter dem i kveld, sier Rikard, før han må haste inn i sitt siste møte for dagen, på direktørens kontor.

Publisert 15.10.2014
Sist oppdatert 16.02.2015