Brundtland og Møgedal hedres som foregangskvinner innen global helse

8. mars inviterer UiO, Norad og Women in Global Health Norway til et sjeldent møte med to ekstraordinære kvinner innen global helse. Gro Harlem Brundtland og Sigrun Møgedal har satt tydelige fotavtrykk i en ellers mannsdominert sfære. Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit er til stede under arrangementet.

Kvinner utgjør hele 70 prosent av verdens helsearbeidere, mens bare 25 prosent av deres ledere er kvinner. Samtidig er tre av fire helseledere menn. Kvinners tilgang til maktposisjoner og deltakelse i beslutningsprosesser innen helsesektoren er fortsatt en stor utfordring, ifølge Women in Global Health Norway.

– Derfor trenger verden flere som Sigrun Møgedal og Gro Harlem Brundtland, sier Norads direktør Bård Vegar Solhjell.

– Arbeidet med likestilling og kvinners rettigheter er en sentral del av all norsk bistand, ikke minst innen global helse. Og det er spesielt viktig å sørge for å få flere kvinner inn i ledende posisjoner, understreker Solhjell.   

Pionerer i kampen mot aids og tobakksindustrien
Norges første kvinnelige statsminister, Gro Harlem Brundtland, ble internasjonalt kjent da hun ledet FNs spesialkommisjonen for miljø og utvikling, også kjent som Brundtland-kommisjonen. Hun lanserte også begrepet bærekraftig utvikling. Fra 1988 til 2003 var hun generaldirektør i Verdens Helseorganisasjon (WHO), der hun markerte seg som en tydelig leder i kampen mot både tobakksindustrien og smittsomme sykdommer.

Som lege, bistandsarbeider og etter hvert også som politiker, har Sigrun Møgedal siden slutten av 1980-tallet vært en markant person i internasjonal utvikling og bistand. Fra 2000 tallet gjorde hun seg spesielt bemerket for sin innsats i WHO, UNAIDS og Det globale fondet for aids, tuberkulose og malaria. I 2005 ble hun utnevnt til norsk ambassadør for aids og globale helseinitiativ.

– Med sitt pionerarbeid har disse to kvinnene inspirert og banet vei for nye generasjoner av kvinner som prøver å «knuse usynlige glasstak», hindringer for å være med på å bestemme og styre utviklingen innen global helse, sier Hanne Finstad Harbo, dekan ved Det medisinske fakultet, UiO.

Målet med 8.mars-arrangementet «Hvorfor trenger verden flere som Sigrun og Gro?» er å øke den nasjonale bevisstheten om kjønnslikestilling i global helseledelse og diskutere hva dagens unge kvinner kan lære av driftige og sterke foregangskvinner som Brundtland og Møgedal.

Statssekretær i utenriksdepartementet, Bjørg Sandkjær kommer også til Domus Bibliotheca ved Universitetet i Oslo for å hedre de to kvinnene.

– Sigrun og Gro har begge løftet likestilling og reproduktive rettigheter til sentrum i den internasjonale debatten og, ikke minst, fulgt opp ord med konkret handling. De har vært til stor inspirasjon for meg, sier Sandkjær.

Hele programmet og lenke til strømming av arrangementet finnes her: Global helse: Hvorfor trenger verden flere som Sigrun og Gro? - Universitetet i Oslo (uio.no)

 

 

Publisert 07.03.2024
Sist oppdatert 07.03.2024