Kampen mot kjønnslemlestelse gir resultater
Kampen mot kjønnslemlestelse gir resultater, blant annet gjennom Norad-partner Tostan som arbeider i Senegal og Guinea-Bissau.
Foto: Norad

Unge jenter i Vest-Afrika fri fra kjønnslemlestelse

I dag, på den internasjonale dagen mot kvinnelig kjønnslemlestelse, vil vi i Norad gjerne løfte fram en av våre partnere som virkelig gjør en forskjell i kampen for kvinners rettigheter og bekjempelse av skadelige skikker.

Flere hundre landsbyer i Guinea-Bissau og andre land i Vest-Afrika har de siste årene tatt et oppgjør med seiglivede tradisjoner og høytidelig erklært at unge jenter i disse landsbyene ikke lenger skal utsettes for kjønnslemlestelse – takket være langsiktig og målrettet innsats fra den lokale organisasjonen, Tostan.

Norad har siden 2017 støttet den Senegal-baserte organisasjonen Tostan med 13,5 millioner kr årlig  i deres systematiske innsats for å bekjempe kjønnslemlestelse og å fremme kvinners rettigheter, likestilling, lokaldemokrati og menneskerettigheter i 310 landsbyer i Guinea-Bissau, Mali, Guinea, Gambia og Senegal. Norads støtte til Tostan har de siste årene inkludert innsats mot kjønnslemlestelse og fremme av menneskerettigheter i 40 landsbyer i Bafatá-distriktet i Guinea-Bissau.

Norads seniorrådgiver Tord Bruland observerte Tostans arbeid i Senegal og Guinea-Bissau høsten 2022, og han er fornøyd med Tostans kapasitet og kompetanse til å levere langsiktige resultater i kampen for menneskerettigheter.

– Jeg er imponert over Tostans langsiktige, helhetlige metode for å bekjempe kjønnslemlestelse og å fremme menneskerettigheter gjennom godt tilpassede, treårige programmer i landsbyene, sier Bruland.

– Jeg ble særlig grepet av en samtale jeg hadde med en kvinne i Bafatá-distriktet. Hun fortalte meg at kvinnene i landsbyen hennes hadde gått fra å bli behandlet som ren arbeidskraft til å bli respektert som fullverdige innbyggere av Guinea-Bissau, takket være Tostans innsats for kvinners rettigheter.

Tostan jobber på flere plan med å påvirke både politikk, kultur og holdninger. De går i dialog med lokalpolitikere, tradisjonelle- og religiøse ledere, foreldre, lærere og andre opinionsledere for å få dem til å innse hvor skadelig kvinnelig omskjæring er. De bygger opp lokale sivilsamfunnsgrupper, og de engasjerer unge jenter og gutter i kampen mot en grusom praksis som absolutt ingen er tjent med.

 

#EndFGM 

 

 

Publisert 06.02.2023
Sist oppdatert 06.02.2023