Unik ungdomskonferanse i Burundi

For første gang var ungdommer fra alle landets provinser representert på en ungdomskonferanse. Angelique Mdayishimiye og Nathalie Muco var to av deltakerne som møttes. Nå vil de samarbeide for å inkludere ungdom i landets videre utvikling.
Angelique Mdayishimiye (til venstre på bildet) og Nathalie Muco deltok på konferansen.
Angelique Mdayishimiye (til venstre på bildet) og Nathalie Muco under konferansen.
Foto: Gunvor Skancke

- Det er en unik mulighet for oss å delta på denne samlingen, sier de to om konferansen hvor de diskuterte hindringer for utvikling av Burundi og forslag til løsninger.

Nathalie Muco har tatt initiativ til den første interesseorganisasjonen for albinoer i landet. På konferansen ble hun altså kjent med Angelique Mdayishimiye, og de har allerede planer om å samarbeide framover.

- Vi vil legge fram forslag til myndighetene om hvordan ungdom kan bli representert og inkludert i utvikling i Burundi, forteller de.

Satte selv dagsorden

Gruppearbeid under konferansen: Ungdommene måtte selv definere hva som er viktig for utvikling i Burundi.
Foto: Ida-Eline Engh

Det var de deltakende ungdommenes egen oppgave å definere hva som er viktig for utvikling i hjemlandet. Det som opptok dem mest var tilgang til skole og utdanning, at utdanning må tilpasses praktiske ferdigheter som kreves i yrkeslivet og at myndighetene må bidra til at det skapes flere arbeidsplasser.

Korrupsjon ble også tatt opp som et hinder for utvikling. Ungdoms involvering og deltakelse, samt seksuell og reproduktiv helse var andre tema på dagsorden.

Representerte seg selv

Burundi er et land med store politiske, økonomiske og sosiale utfordringer. Med 65 prosent av befolkningen under 25 år, er det viktig at ungdom deltar og blir hørt i avgjørelser som gjelder deres fremtid.

Konferansen i april ble arrangert av burundiske myndigheter med støtte fra Norad. Blant deltakerne var ungdommer fra landsbygda, analfabeter, enslige mødre, funksjonshemmede og albinoer som Muco.

Dette var ifølge flere deltakere, første gang andre enn ungdom som tar høyere utdannelse i hovedstaden ble invitert.

I forkant av konferansen hadde representanter for sivilsamfunnsorganisasjoner i landet, i samarbeid med myndighetene, utarbeidet et sett med kriterier for å sikre bred deltakelse, blant annet geografisk og aldersmessig.

Ingen vold

Ungdommene kom fra hele landet, og representerte brede lag av befolkningen.
Foto: Ida-Eline Engh

Et av målene for konferansen var å fokusere på ungdoms utfordringer framfor politiske skillelinjer. Ungdommene som var til stede representerte først og fremst seg selv, og ikke politiske partier eller organisasjoner.

Konferansen kom i stand etter en forespørsel om et samarbeid for å gjøre noe for ungdom fra Burundis daværende ungdoms-, idretts- og kulturminister Jean Jacques Nyenimigabo etter han besøkte Norge høsten 2012.

Ministerens engasjement for ungdom i landet, ble tatt på alvor. Men det ble raskt klart at ungdommen selv måtte være med og definere utfordringene de møter i dagens Burundi.

I vinter ble Nyenimigabo utnevnt til rådgiver fra presidenten, men både han og hans etterfølger Adolphe Rukenkanya deltok på konferansen. De var begge godt fornøyde, ikke minst fordi konferansen ble gjennomført uten tilløp til vold. Burundi er et land på vei ut av konflikt, men frykten for vold er fortsatt stor.

- Burundi må lede an

Representanter fra den norske paraplyorganisasjonen for barne- og ungdomsorganisasjoner - LNU - deltok på ungdomskonferansen i Burundi.
Foto: Ida-Eline Engh

Hva som blir utfallet av konferansen, er foreløpig ikke klart.

- Det er viktig for oss at initiativet ligger hos burundiske myndigheter, sier direktør Terje Vigtel i avdelingen for sivilt samfunn.

Konferansen i Burundi er et ledd i Norads arbeid med i langt større grad å vurdere situasjonen i det enkelte land og hvor samfunnsutviklingen i landet går når man vurderer støtte til sivilt samfunn.

I et land preget av konflikt som Burundi er det viktig med tiltak som bygger bro framfor at sivilsamfunnet bidrar til ytterligere splittelse. Ifølge Vigtel avventer nå Norad burundisk oppfølging av forslagene som kom opp under konferansen, før de gjør en vurdering om dette kan få norsk støtte gjennom sivilsamfunnsorganisasjoner.

- Vi vil også følge opp konferansen gjennom dialog med de organisasjonene vi allerede støtter i Burundi, sier Vigtel.

Publisert 18.04.2013
Sist oppdatert 16.02.2015