Norad håper Rio+20 fører til handling

Når Norads faglige rådgivere deltar på Rio+20 denne uken konsentrerer de seg om å finne konkrete løsninger til hvordan vi skal oppnå bærekraftig økonomisk vekst.

Norads medarbeidere ser frem til enighet om en politisk slutterklæring som inneholder konkretet tiltak og virkemidler som kan bidra til en bedre balanse mellom økonomisk vekst og bruk av naturressurser. 

Sluttdokumentet som det nå forhandles o,m vil ikke være bindende juridisk. En felles politisk erklæring vil likevel være viktig fordi det bidrar til at politiske ledere forplikter seg til felles mål.

Et av de forventede resultatene er å komme frem til enighet om at man skal ha globale bærekraftsmål som kan ta over for tusenårsmålene i 2015. I avdeling for Klima, miljø og naturressurser ser man også frem til et resultat som kan føre til at naturkapitalen synliggjøres i staters og selskapers regnskap.

Energi for vekst

Petter Nore
Petter Nore, Avdelingsdirektør i Avdeling for økonomisk utvikling, energi, likestilling og styresett, mener energi må bli del av bærekraftsmålene (SDGs).
Foto: Sanda Aslaksen

- Når det gjelder energi er det viktigst at vi får en handlingsplan. Men desto flere som tilslutter seg, desto mer slagkraftig vil selvfølgelig et initiativ være, sier Petter Nore, direktør i Avdelingen for økonomisk utvikling, energi, likestilling og styresett.

Når Norges delegasjon drar til Rio+20 for å få til en global politisk erklæring om bærekraftig utvikling, spiller Norad en viktig rolle. Nettopp fordi forhandlingene tar utgangspunkt i hvordan vi kan oppnå fattigdomsbekjempelse i utviklingsland kan Norad bidra med mye faglige kompetanse.

Energi er et av de temaene Norad har bidratt til å arbeide fram. FNs generalsekretær lanserte i år en handlingsplan, Sustainable Energy for All (SE4ALL), for å sikre bærekraftig energi for alle innen 2030. I tillegg har Norge lansert det internasjonalt energi og klimainitiativ Energy+. Norge arbeider for å få oppslutning om både SE4ALL og Energy+, og Petter Nore fungerer som et bindeledd mellom de to.

- Vi håper at energi vil inngå i bærekraftsmålene og at energi blir en del av slutterklæringen. Det vil i så fall være første gang at det internasjonale samfunnet setter søkelyset på energi. Men vi vil uansett arbeide for at så mange som mulig slutter seg til Energy+ og SE4ALL, sier Petter Nore.

Kvinnenes rolle må framheves

Norad har også understreket behovet for praktiske løsningsforslag i arbeidet med temaet kvinners rettigheter og likestilling. Istedenfor å diskutere om og hvorfor kvinner er viktige har Norad framhevet behovet for å snakke om hvordan kvinner kan være viktige for å oppnå bærekraftig utvikling. Rådgiverne ønsker å ta utgangspunkt i de positive eksemplene som fins, enten det gjelder kvinners deltagelse i den teknologiske utviklingen av kokeovner eller kvinner som arbeidskraft.

- Jeg håper Rio+20 gir muligheten for toppledere og fagfolk til å diskutere hvordan kvinner som aktive bidragsytere i økonomisk utvikling kan fremmes i nasjonalt og globalt samarbeid. Jeg håper det bidrar til en større ansvarliggjøring av de sentrale aktørene i sektoren, sier seniorrådgiver i Norads likestillingsteam Kari Trædal Thorsen.
 
Hun og Likestillingsteamet har bidratt med faglige innspill i organiseringen av det største sidearrangementet som Norge deltar på under Rio+20. Det skal se på hvordan likestilling og energitilgang kan drive økonomisk vekst. De har også jobbet for at likestillingsteksten i sluttdokumentet plasserer kvinners rettigheter og bidrag til bærekraftig utvikling i sentrum.

Økonomisk, miljømessig og sosial vekst

Norad har også gitt innspill på hva som må vektlegges når det gjelder grønn økonomi, som er hovedtema for forhandlingene i Rio. Norads medarbeidere har bidratt på områdene naturressursforvaltning, matsikkerhet, ernæring, styresett, energi og rettighetsbasert utviklingsarbeid. 

- Vi må ha mekanismer og fordelingspolitiske tiltak som sikrer at veksten er inkluderende og skaper velferd og bidrar til fattigdomsreduksjon, sier seniorrådgiver i Avdeling for klima, miljø og naturressurser Mette Møglestue.

Hun understreker at både Norads og Norges posisjon er at en grønn økonomi ikke kan bli bærekraftig med mindre den bygger på rettferdig fordeling og sikring av fattige og marginaliserte gruppers rettigheter.

- Det viktigste på dette stadiet er at verdens land i Rio blir enige om metoder for å komme videre i hvordan man bedre kan gjennomføre politikk som samtidig ivaretar og balanserer de tre pilarene økonomisk, miljømessig og sosial i bærekraftig utvikling, sier Mette Møglestue.

Publisert 18.06.2012
Sist oppdatert 16.02.2015