Lansering av Den globale helsekampanjens rapport for 2010

Lørdag 13. november lanseres The Global Campaign for the Health Millennium Development Goals 2010 – Putting the Global Strategy for Women’s and Children’s Health into action for 800 deltakere i The Partnership for Maternal, Newborn and Child Health’s Partnership (PMNCH) Partner’s Forum i New Delhi i India.

Den globale helsekampanjen har gitt ut årlige rapporter siden lanseringen i 2007, og har også i år bidrag fra en rekke statsledere og globale ledere. 2010 rapporten følger opp den positive responsen på FNs generalsekretær Ban Ki-moon’s lansering av the Global Strategy for Women’s and Children’s Health under Tusenårsmålstoppmøtet i FN i september der 40 milliarder USD ble annonsert til formålet. Strategier for implementering på landnivå, innovasjon, samarbeid mellom aktørene og hvordan å følge opp forpliktelsene videre er tema i rapporten.

Den globale helsekampanjen ble lansert av statsminister Jens Stoltenberg under FNs generalsforsamling i september 2007. Målet er å mobilisere politiske ledere til å ta tak i utfordringene for å nå FNs tusenårsmål 4 og 5, å redusere barnedødeligheten med 2/3, gi kvinner tilgang til reproduktive helsetjenester og redusere mødredødeligheten med  ¾ innen 2015.

MDG 4&5

Last ned rapporten

2010 Report - Putting the Global Strategy for Women's and Children's Health into action.pdf (3 mb)

Lansering i India

2010 rapporten lanseres av statssekretær Dr Robin Martin Kåss fra Helse- og Omsorgsdepartementet under åpningen av PMNCH’s Partner Forum i New Delhi. Norges ambassadør til India, Ann Ollestad, vil presentere rapporten på en pressekonferanse i New Delhi fredag 12. november kl 11 lokal tid. For øvrig deltar representanter fra UD, HOD, Helsedirektoratet og Norad i konferansen.

Statsministerens kampanje

Statsministeren har selv engasjert seg sterkt i arbeidet for å bedre barne- og kvinnehelsen i fattige land. Som et ledd i dette har Jens Stoltenberg invitert andre statsledere og globale ledere med i the Network of Global Leaders. Disse er presidentene Armando Guebuza i Mosambik, Jakaya Kikwete i Tanzania, Luiz Inácio Lula da Silva i Brasil, Ellen Johnson Sirleaf i Liberia, Abdoulaye Wade i Senegal, Susilo Bambang Yudhoyono i Indonesia og Graça Machel, president og stifter av Foundation for Community Development i Mosambik.

FNs generalsekretær løfter frem barne- og kvinnehelse

Selv om det er fremgang å spore i arbeidet med å nå tusenårsmål 4 og 5 er målene de som ligger lengst etter. Årlig dør 8,1 millioner barn under fem år og nesten 350.000 kvinner under svangerskap og fødsel. Disse dødsfallene kunne vært unngått.

Generalsekretær Ban Ki-moon ønsket i anledning Tusenårsmåltoppmøtet i september å mobilisere til en dugnad for bedre helsetjenester til kvinner og barn. Sammen med en rekke statsledere, globale ledere og statsminister Stoltenberg lanserte han the Global Strategy for Women’s and Children’s Health. Strategien har fått bred oppslutning fra statsledere i rike og fattige land, det sivile samfunn (frivillige organisasjoner, privat sektor, trosbaserte organisasjoner, helseprofesjonenes organisasjoner mfl), akademikere, forskere og opplæringsinstitusjoner. FN organisasjonene og helsefondene stiller seg bak.

Fra Norge har en arbeidsgruppe under ledelse av statsministerens spesialrådgiver Tore Godal, med medlemmer fra UD, FN delegasjonene i New York og Genève og Norad deltatt i arbeidet med å utvikle den globale strategien for barne- og kvinnehelse, samt tilrettelegging av generalsekretær Ban Ki-moons arrangement i FN 22. september i år, Every Woman. Every Child. Arbeidet har skjedd i  nært samarbeid med generalsekretærens kontor, Bill og Melinda Gates Foundation, US government, UK, Tanzania, Etiopia og FN organisasjonene, samt PMNCH og UN Foundation mfl.

Informasjonsmateriell

Det er laget informasjonsmateriell på engelsk om 2010 rapporten. Dette omfatter: Pressemelding og en Q&A om rapporten, samt to faktaark om barnedødelighet og mødre- og nyfødtdødelighet

Dokumentene er publisert sammen med endelig elektronisk rapportversjon på www.norad.no/globalcampaign.