Organisasjonsgjennomgang av Regnskogfondet 2007

Norad bestilte i juni 2007 en organisasjonsgjennomgang av Regnskogfondet Norge (RFN). Gjennomgangen gir organisasjonen gode skussmål. RFN oppnår resultater i forhold til målene som er satt i avtalen, og har kun svært få avvik fra disse planene.

- Gjennomgangen viser at RFN hittil har hatt den nødvendige kapasiteten og kompetansen i forhold til sine forpliktelser, og har skjøttet disse på en god måte. RFN viser seg å være kostnadseffektiv og ha en solid finansiell base. Norad vil løpende vurdere kapasiteten i forhold til de økninger RFN har fått innen ulike kanaler (Norad og UD), sier Bernt Ivar Gulbrandsen, direktør i Avdeling for sivilt samfunn i Norad.

Lobby og prosjektoppfølging

Gjennomgangen tydeliggjør at RFN er en dyktig lobbyorganisasjon med relevante og dyktige partnere som støtter opp om arbeidet. Konsulentene gir samtidig en rekke anbefalinger for å styrke prosjekt- og resultatoppfølgingen i organisasjonen.

Klar merverdi og tett samarbeid

RFNs merverdi og rolle i styrking av det sivile samfunn fremstår som klar, konstruktiv og innlysende. Partnerskapene er likeverdige, med åpen, tett og god dialog. RFNs tette samarbeid med sine partnere, kunne vært negativt i forhold til avhengighet og manglende bærekraft, men konsulentene finner både på hovedkontor og i felt at dette er en ønsket og positiv arbeidsmåte. RFN har også ulike metoder for å bidra til bærekraft for partnerne, deriblant påvirkning av myndigheters lovgivning og policy, samt styrking av organisasjonenes kapasitet og evner.

Svært relevant på miljø- og urfolk

RFNs arbeid er svært relevant i forhold til norske utviklingspolitiske prioriteringer på miljø og urfolk. Organisasjonen har en rettighetsbasert tilnærming til sitt arbeid, der bevaring av biologisk mangfold ses som direkte relatert til kampen for urfolks kultur, tradisjoner og rettigheter.

RFNs nye strategi tar høyde for politiske prioriteringer på kvinner og likestilling. I forhold til nasjonale og lokale prioriteringer og fattigdomsstrategier i samarbeidslandene, vil det variere i hvor stor grad RFN arbeider i samsvar med disse (f.eks støtter de opp om urfolks uttalte rettigheter i noen land, men er vaktbikkje/pådriver for at slike rettigheter anerkjennes av andre).

RFN har lang erfaring fra Latin-Amerika og Sørøst-Asia og har de siste årene også etablert innsatser i Sentral-Afrika (DR Kongo). RFN mottok 32 millioner kroner fra Norad for 2007, samt 9,5 millioner kroner for direkte støtte til urfolk i Peru og Paraguay.

Konsekvenser for organisasjonen

- Norad kan med denne gjennomgangen bekrefte at RFN har de nødvendige system for overvåking og kontroll av sine aktiviteter, inkludert ekspertise for å utvikle og bruke metoder og systemer for dokumentering av resultater og langsiktig utvikling, sier Gulbrandsen.

Organisasjonens evner til å følge opp anbefalingene fra Norad, vil spille en viktig rolle for konsekvensene av gjennomgangen. RFN søker nå om ny flerårig samarbeidsavtale fra 2008. Det er ca 10 år siden forrige gjennomgang av organisasjonen i regi av Norad. Den nye gjennomgangen ble utført av Erik Whist v/Scanteam og Olav Bakken-Jensen i juni-oktober 2007, under rammeavtalen med Statskonsult (herunder Scanteam).

Les mer om gjennomgangen