Hit går norske skogpenger

På fem år har Norge utbetalt over ti milliarder norske kroner gjennom regjeringens klima- og skogprosjekt (KoS).

Et av Norges viktigste bidrag i kampen mot klimaendringene er klima- og skogprosjektet (KoS). Regjeringen har siden 2007 bevilget opp til tre milliarder årlig over bistandsbudsjettet til det internasjonale arbeidet for reduserte utslipp fra avskoging og skogforringelse, REDD+.

Norge har siden 2009 betalt ut over ti milliarder kroner i forbindelse med KoS. Figuren under viser årlige totale utbetalinger fra 2009 til 2013.

Norsk bistand til klima- og skogsatsingen, 2009-2013.

En stor del av midlene utbetales på bakgrunn av redusert avskoging. Den store økningen i 2013 skyldes en ekstraordinær utbetaling til Brasil på nesten tre milliarder norske kroner. Dette var midler som ble overført basert på redusert avskoging i foregående år.

Landet mottok i tillegg en milliard kroner som betaling for oppnådde resultater i 2013. Med nesten fire milliarder kroner utbetalt, var Brasil uten tvil den største mottakeren av KoS-midler i 2013.

Figuren under viser hvordan klima- og skogmidlene er fordelt mellom verdensdelene. Her ser vi at Brasil har vært største mottakerland i perioden, og at mye av bistanden ikke er geografisk fordelt.

I bistand som ikke er fordelt på land eller regioner, inngår blant annet støtte til fond som administreres av multilaterale institusjoner, herunder store bidrag til REDD, som administreres av FNs utviklingsprogram (UNDP). Verdensbanken har også vært en viktig samarbeidspartner for den norske regjeringens klima-og skogprosjekt.

Geografisk fordeling av klima- og skogsatsingen, 2009-2013.

I figuren under ser vi de 12 største mottakerlandene i 2013, når vi ser bort fra Brasil og den klima- og skogbistanden som ikke er fordelt på land eller region.

Største mottakerland av midler fra klima- og skogsatsingen i 2013. I denne figuren er midlene til Brasil og midlene som ikke er blitt fordelt på land ekskludert.

Klima- og skogavtaler inngås med ulike typer avtalepartnere i utviklingsland. I perioden 2009-2012 var multilaterale organisasjoner den største mottakergruppen, men i 2013 ble mesteparten av KoS-midlene kanalisert gjennnom offentlig sektor i mottakerland. At denne partnergruppen var så stor i fjor, skyldes at de store utbetalingene til Brasil ble utbetalt til Brasils Utviklingsbank (BNDES), som er en offentlig institusjon. Se figuren under.

Figuren viser klima- og skogpenger fordelt på type avtalepartner i årene 2009-2013.

 

 

Publisert 15.12.2014
Sist oppdatert 16.02.2015