
Økt lønn og bedre arbeidsbetingelser
Resultater: Arbeiderrettigheter og bedre lønn
Fagbevegelsen i vannsektoren i Malawi (WETUM) inngikk i 2015 en ny felles bransjeavtale for de fem store vannverkene i landet.
Avtalen ble signert etter to måneder med forhandlinger og berører 1779 arbeidere.
Den nye bransjeavtalen vil i større grad regulere konkurransen mellom de fem vannverkene gjennom koordinering av lønns- og arbeidsforhold.
Hvor mye
LO har mottatt norsk støtte til sitt arbeid i Malawi siden 1995. I perioden 2013-2015, mottok LO 3,6 millioner kroner fra Norad til arbeid i Malawi.
Avtalen vil for mange være et godt eksempel på styrket samarbeid mellom foreninger og hvordan jevn lønnsvekst kan sikres. Dette kan bidra til å håndtere Malawis sosiale utfordringer og ulikheter.
Den nye bransjeavtalen gir alle ansatte en indeksregulert lønnsøkning fra 6,6 til 8,0 kroner pr time, en økning på 21 prosent.
I tillegg innebærer den nye avtalen en lønnsøkning på 85 prosent for lavtlønte for å styrke målet om likelønn. Tilbud om sosiale velferdsgoder skal være like mellom vannverkene.
Hvorfor: Store lønnsforskjeller
Utfordringen har vært å få partene i arbeidslivet til å ha en dialog om felles utfordringer. Det har også vært en utfordring å få fagbevegelsen til å samarbeide utover egen lokale forening på bedriftsnivå.
Frem til 2015 fantes det ingen felles bransjeavtale for de store vannverkene i landet. Hvert vannverk har hatt sin lokale tariffavtale og lokale forhandlinger.
På grunn av mangel på ingeniører, har mange ingeniører hatt mulighet til å prise seg høyt, ifølge WETUM.
Dette har ført til at ufaglærte får en svært liten del av lønnsveksten, mens ingeniørene får gode lønnstilbud ved å skifte fra ett vannverk til et annet. Dette resulterer i en ustabil kompetansefordeling og lønnsregulering.
Bransjeavtalen kan bidra til mer regulert lønnsutvikling, som sikrer at alle grupper får del i denne.
Hva: Opplæring av tillitsvalgte
Hovedaktiviteten i prosjektet er opplæring av tillitsvalgte om forhandlinger.
På kursene får de tillitsvalgte en innføring og forståelse i betydningen av kollektive avtaler for arbeidere, bedrifter og samfunnet. De lærer om temaer som er viktige i forhandlinger, blant annet analyse av arbeidsgiver, forhandlingsstrategier, og kunnskap om lovverk.
WETUM-tillitsvalgte har deltatt på kursene, og fikk der ideen om en sektorbasert kollektive avtale.
WETUM er et tilsluttet medlemsforbund i Malawis landsorganisasjon, Malawian Congress of trade Unions, MCTU. Et støtteapparat fra forbundet bistår de lokale tillitsvalgte med forhandlingene.
Norsk LO har siden 1995 støttet MCTU i arbeidet med å styrke partenes rolle i arbeidslivet. LO bidrar med 70 prosent av budsjettet til MTCU, og finansieringen bidrar til lønn for åtte av tolv ansatte.
LO - Landsorganisasjonen i Norge
Sysselsetting
Malawi
Kilder
- Rapporter fra MCTU og LOs internasjonale avdeling.
- Evaluering av MTCU 2012-2014
- Collective Bargaining Agreement between Water Boards and Water Employees Trade Union of Malawi (WETAM), 2014 Reviewed Edition