Forord

Væpnet konflikt ødelegger samfunn, hindrer utvikling og gjør det vanskelig for befolkningen å forme sin egen fremtid.
Den indiske politistyrken i FNs ferdsbevarende operasjon i Liberia er den første styrken bestående utelukkende av kvinner.
Foto: Ken Opprann

Befolkningen lider både mens konflikten pågår og ofte i generasjoner etterpå. Mennesker som er på flukt, infrastruktur som ligger i grus og økonomi som kollapser kan skape grobunn for terrorisme og internasjonal kriminalitet. Ofte er det risiko for at konflikten sprer seg til nabolandene.

Hovedtemaet i årets resultatrapport er bistand til land i konflikt og sårbare stater. Ingen sårbar stat når ett eneste av tusenårsmålene innen 2015. Vi trenger mer kunnskap og debatt om hva som virker og hva som ikke virker. Det som virker godt må vi gjøre mer av. Det som ikke virker må vi endre eller avslutte.

Årets tema er viktig, men krevende. Land i konflikt er de vanskeligste landene å oppnå resultater i. Den politiske situasjonen kan endre seg raskt. I samfunn som preges av lovløshet og korrupsjon, må bistandstiltak følges særlig nøye opp. Det er også risiko for at bistanden blir en del av konflikten. Sjansen for å mislykkes er overhengende. Likevel kan risikoen ved ikke å gjøre noe være større enn sjansen for å feile i forsøket.

Mange forhold avgjør om samfunn kan bevege seg fra krig til fred. Bistanden er en liten brikke, og resultatene må vurderes i lys av dette. Resultatrapporten viser eksempler på norsk bistand som har bidratt til å redde liv og redusere lidelsene forårsaket av krig og konflikt. Mennesker på flukt har fått husly, mat og vann, og sårede har fått helsehjelp. Rapporten viser også eksempler som har bidratt til stabilisering og fredsbygging ved hjelp av sivile observatørstyrker, forsoningstiltak, eller gjennom at tidligere marginaliserte grupper har fått en mulighet til å delta i politiske prosesser. Den viser også tiltak som har bidratt til gjenoppbygging og utvikling av statlige institusjoner og et levende sivilt samfunn. I tillegg til den direkte effekten av tiltakene kan internasjonal tilstedeværelse bidra til å beskytte sivilbefolkningen.

Norads resultatrapporter er ett av flere bidrag til større åpenhet om resultater og utfordringer i norsk bistand. Rapporten er verken en forskningsrapport eller en samlet evaluering av all norsk bistand til land i konflikt, men analysene og eksemplene baserer seg på evalueringer, forskning og internasjonale erfaringer.


Oslo 12.12.11
Villa Kulild
Direktør

Publisert 09.12.2011
Sist oppdatert 16.02.2015