Finansierer egen skolegang gjennom ungdomsbedrift

Da Andrew Mupuyas foreldre ble arbeidsledige, kunne de ikke lenger betale skolepengene hans. I august i år ble Mupuya tildelt en av de gjeveste prisene for unge entreprenører i Afrika.
Andrew Mupuya (til venstre) med venner på skolen Kololo Senior Secondary School, hvor han ble introdusert til ungdomsbedrifter.
Foto: ja-ye.org

Han er egentlig fra Mbale i det østlige Uganda, men flyttet til hovedstaden Kampala som 15-åring for å gå på videregående. Her startet han og skolevenner en ungdomsbedrift som produserte papirposer.

Papirposene var et miljøvennlig alternativ til plastposer med plaststoffet polyetylen som da nylig var blitt forbudt av regjeringen i Uganda. På skolen lærte Mupuya og vennene hans å etablere og drive en bedrift. De lærte å gjøre beregninger og sette opp budsjett for markedsføring og salg før inntektene kunne fastslås. 

Fra ungdomsbedrift til bedrift

Omtrent samtidig som Mupuya deltok i ungdomsbedriften ved skolen, ble foreldrene hans arbeidsledige i 2009. Dermed spøkte det for videre skolegang for Mupuya, ettersom foreldrene ikke lenger kunne betale for utdannelsen hans. 

Men gjennom erfaringen med ungdomsbedrift, så Mupuya muligheten til selv å betale for skolen. Han bestemte seg for å drive bedriften videre.

Ved å legge sammen det han hadde tjent gjennom den første ungdomsbedriften, og det han tjente på å samle plastflasker til et gjenvinningsanlegg, klarte han tilslutt å spare opp 36.000 ugandiske shilling til oppstartkapital. Denne summen tilsvarer rundt 100 norske kroner.

14 ansatte

I 2010 registrerte han formelt bedriften Youth Entrepreneurial Link Investments (YELI). Selve produksjonslokalene er i slummen i Kampala, og de fleste ansatte kommer fra det området.

Kundebasen er lokale sykehus, mindre forretninger, supermarked, og en av de største melprodusentene i Uganda.

I tillegg til å lønne 14 ansatte, finansierer Mupuya i dag egne studier ved universitetet Makerere. Han støtter også familien hjemme i Mbale gjennom en distribusjonssentral han har åpnet der. Her har han ansatt sin egen mor som leder.

Andrew Mupuya med sjekken han fikk som vinner av Anzisha Prize, en av de gjeveste prisene en ung entreprenør på det afrikanske kontinentet kan motta.
Foto: ja-ye.org

Positive ringvirkninger

I tillegg til alt dette, har Andrew lært opp over 500 unge arbeidsledige i hvordan lage papirposer. Dette har igjen resultert i at disse unge menneskene har etablert ytterligere 16 andre prosjekt.

I 2010, samme år som bedriften hans ble formelt opprettet, ble Mupuya oppfordret til delta i en forretningsplankonkurranse arrangert av Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Gjennom denne konkurransen vant han 5000 kroner som han kunne investere i forretningen.

Den 29. august i år ble nå 20 år gamle Andrew Mupuya utropt som vinner av den årlige Anzisha Prize i Johannesburg i Sør-Afrika. Prisen er en av de gjeveste for unge entreprenører i Afrika.

Mupuya stakk av med førstepremien på 30.000 amerikanske dollar foran de til sammen 270 nominerte fra hele Afrika.

20.000 har deltatt i ungdomsbedrift

Ungdomsbedriften Mupuya startet sin entreprenørkarriere i, var i regi av Junior Achievement (JA) i Uganda. Programmet hjelper unge mennesker gjennom å vise dem hvordan man kan skape vekst, skape jobber som styrker samfunnet de lever i og hvordan de kan bruke entreprenørskap til å oppnå dette.

Mupuya er bare en av mange som har fått mulighet til å lære om entreprenørskap gjennom JA Uganda. I år deltar 20.000 ungdommer over hele landet i ungdomsbedrifter.

Støttet av Norad

JA Uganda samarbeider med Ungt Entreprenørskap i Norge. Norad støtter dette samarbeidet om ungt entreprenørskap for ungdom fra 15 år og oppover. Formålet med samarbeidet er at Ungt Entreprenørskap skal dele av sine erfaringer med JA Uganda og støtte deres initiativ for å tilrettelegge for ungt entreprenørskap i landet.

En uavhengig evaluering av programmet, gjennomført av Østlandsforskning i oktober 2011, konkluderte med at det har vært vellykket. Ifølge evalueringen er det opprettet 1200 foretak og 5000 arbeidsplasser som følge av samarbeidet. Andrew Mupuyas bedrift er en av suksesshistoriene bak disse tallene.

Urovekkende høy arbeidsledighet blant ungdom

Mange afrikanske land, Uganda inkludert, opplever sterk økonomisk fremgang uten at dette resulterer i tilfredsstillende sysselsettingsvekst og reduksjon i fattigdom for folk flest.

Den høye og økende arbeidsledigheten blant ungdom er urovekkende. Det er få arbeidsmuligheter i den formelle sektoren mens arbeidsforholdene i den uformelle sektoren er svært dårlige.

  • Anslag fra ILO viser at bare 28 prosent av Afrikas arbeidsstyrke er sysselsatt i formell sektor.
  • De øvrige, i overkant av 70 prosent, er enten arbeidsledige eller har sitt inntektsgrunnlag fra såkalt «sårbar sysselsetting» – i hovedsak gjennom selvberging innenfor landbruk og handel.
  • Av den totale sysselsettingen er 81 prosent sårbar/uformell, ifølge tall fra World Development Report 2013.
  • Den uformelle sektoren vokser i takt med arbeidsstyrken.
Publisert 17.10.2012
Sist oppdatert 16.02.2015