Oljevernøvelse i Stavanger med deltakere fra Olje for utvikling-programmet
Deltakerne fra Uganda og Libanon overvar en stor samordningsøvelse mellom norske myndigheter og operatørselskap.
Photo: Ken Opprann

Unikt innsyn i norsk oljevern

Olje for utvikling-programmet byr på en rekke erfaringer fra norsk oljevirksomhet, deriblant norsk oljevern.

Nylig gjorde delegasjoner fra Uganda og Libanon et dypdykk i norsk oljevernberedskap. Både negative og positive erfaringer ble delt. Det oppleves som svært lærerikt av deltakerne.

En av tilbakemeldingene etter besøket, er at deltakerne ønsker å høre mer om hvilke lekser har Norge lært opp gjennom årene med oljeaktivitet som andre kan dra nytte av.

Delegasjonsbesøket gikk over fem dager. Deltakerne besøkte blant annet depotet til Norsk Oljevernforening For Operatørselskap (Nofo) og overvar en stor samordningsøvelse mellom norske myndigheter og operatørselskap. I tillegg ble det gjennomført en rekke faglige presentasjoner og diskusjoner.

Testet det beste utstyret

Øvelsen mellom norske myndigheter og operatørselskapet var en av årets store øvelser i Norge. Hensikten med øvelsen er å være forberedt på å håndtere kritiske situasjoner med akutt oljeforurensning fra en offshoreinstallasjon, med hovedvekt på landpåslag i miljøsårbare kystområder.

Delegatene fikk innblikk i nasjonal beredskapsplanlegging mot akutt forurensing, og i bruk av det fremste av strandrenseutstyr og teknikker som Kystverket benytter for å rense opp etter en hendelse.

Jobber ut egne planer

Både i Libanon og Uganda jobbes det med å utvikle nasjonale oljevernplaner. Derfor overvar representanter fra flere departementer og direktorater i begge land øvelsen i Norge.

Myndighetenes arbeid innebærer mye mer enn selve planen, blant annet opplæring av mannskaper, anskaffelse av beredskapsressurser, avklaring av ansvar og roller for forskjellige myndigheter, trening og øvelser. Det norske Kystverket bistår prosessene gjennom Olje for utvikling-programmet.

«Show, don’t tell»

- Vi forsøker å gi et innblikk norsk oljevernberedskap, og dele hva vi har lært gjennom alle årene med oljevirksomhet, sier Kathrine Idås, seniorrådgiver i Kystverket, før hun understreker:

- Målet for besøket er ikke bare å videreformidle, men også å utveksle erfaringer.

Kystverket vektlegger i stadig større grad bilder og film i sine presentasjoner i møte med andre lands myndigheter. Det er avgjørende å være tydelig og visuell i presentasjonen av hvordan det jobbes for et godt oljevern i Norge, er deres erfaring. Og filmbruken falt i spesielt god jord. Bilder sier som kjent mer enn tusen ord.

Oljevernøvelse i Stavanger med deltakere fra Olje for utvikling-programmet
Deltakerne besøkte blant annet depotet til Norsk Oljevernforening For Operatørselskap (Nofo) og overvar en stor samordningsøvelse mellom norske myndigheter og operatørselskap.
Photo: Ken Opprann
Published 20.10.2015
Last updated 20.10.2015