Amazonas i Brasil
Brasil økte avskogingen betydelig i fjor og topper listen over de landene som hadde størst tap av uerstattelig regnskog i 2019.
Foto: Espen Røst

Hvert minutt mister verden ti fotballbaner med tropisk regnskog

Verden mistet i fjor 3,8 millioner hektar tropisk primærskog, viser ny rapport. Det tilsvarer en fotballbane hvert sjette sekund – til sammen et areal på størrelse med Sveits.

Verdens fremste regnskogeksperter var 23. juni 2020 samlet for å diskutere tilstanden for regnskogen og hvordan vi skal komme tilbake på rett spor i kampen mot avskoging.

Oslo Tropical Forest Forum arrangeres annen hvert år, i regi av Norad og Klima- og miljødepartementet. På grunn av covid-19-pandemien er konferansen i år digital, i form av en serie webinarer. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn åpnet konferansen.

– Tropisk regnskog er uunnværlig for livet på planeten vår. Det gjøres viktige framskritt i kampen mot avskogingen, men likevel fortsetter den med alarmerende høyt tempo. Verden må mangedoble sin innsats, sier Rotevatn.

Tema for konferansen er rapporten Tree Cover Loss 2019 fra organisasjonen Global Forest Watch (GFW).  Rapporten viser at verden i fjor mistet 3,8 millioner hektar tropisk regnskog – et område på størrelse med Sveits.

Tapet av tropisk primærskog utgjør omtrent en tredel av de 11,9 millioner hektarene med skog som ble hogget, brent ned eller ryddet på annet vis.

Indonesia et lyspunkt

De hardest rammede regnskogområdene ligger i Sør-Amerika, Afrika og Sørøst-Asia. Brasil topper listen over landene med størst avskoging, mens Den demokratiske republikken Kongo og Indonesia havner på andre og tredjeplass.

– Indonesia er likevel et godt eksempel på at det er mulig å begynne å snu trenden hvis den politiske viljen er til stede, understreker Rotevatn.

Indonesia har for tredje år på rad lykkes i å redusere avskogingen, mens Brasil økte avskogingen betydelig i året som gikk. Brasil alene sto for en tredel av all avskoging i verden, ifølge GFW.

Regnskog i Amazonas
Indonesia er et lyspunkt i kampen for å redusere tap av regnskog. Landet har for tredje år på rad lykkes i å redusere avskogingen. Foto: Marit Hverven /Norad
Foto: Marit Hverven/Norad

Tilsvarer eksos fra 400 millioner biler

Det totale tapet av primærskog var 2,8 prosent høyere i 2019 enn året før, viser den ferske rapporten. Og avskogingen har enorme globale konsekvenser for klimaet. Ifølge GFW skjedde avskogingen i 2019 i et omfang som tilsvarer de årlige utslippene av karbondioksid fra 400 millioner biler.

– Tropisk regnskog spiller en avgjørende rolle både for å bevare biomangfoldet i verden, og for lagring av karbon. Når trærne hugges ned, kan det ta flere tiår og århundrer før balansen i skogen gjenopprettes, sier Crystal Davis, direktør for Global Forest Watch.

Fattigdom driver avskoging

Kampen mot avskoging kan ikke lykkes uten av vi ser på de underliggende årsakene, mener Norads direktør Bård Vegar Solhjell.

Mens avskoging i Sør-Amerika ofte skyldes store kommersielle interesser, knyttet til soyaproduksjon, gruvedrift og kvegdrift – så er hovedårsaken i afrikanske skogland ofte ren og skjær fattigdom og nød.

– En fattig bonde i Kongo vil gjøre det han kan for å overleve. Hvis det innebærer å hugge eller brenne ned et stykke regnskog for å kunne dyrke mat til familien, så gjør han det. Derfor blir det umulig å bekjempe avskogingen uten samtidig å bekjempe den enorme fattigdommen i landet, sier Solhjell. 

Les mer om rapporten her:
https://www.wri.org/blog/2020/06/global-tree-cover-loss-data-2019

Publisert 23.06.2020
Sist oppdatert 23.06.2020