F.v. Iver Ørstavik fra Raftostiftelsen, prisvinner Yanar Mohammed og til høyre en irakisk menneskerettighetsforkjemper på besøk hos Norad 24. november.
Foto: Lars Lillo Ulvestad / Norad

Raftoprisvinner trener sårbare kvinner til sterke rettighetsforkjempere

- Irakiske kvinner blir brukt som valuta, sier prisvinner Yanar Mohammed. Hun besøkte Norad for å oppdatere om menneskerettighets-situasjonen i Irak.

I år gikk Raftoprisen til Yanar Mohammed, en kvinnesaksforkjemper i Irak. Hun er leder og medstifter i Organization of Women’s Freedom in Iraq (OWFI).

Torsdag 24. november besøkte hun Norads hovedkvarter i Oslo.

- Å vinne denne prisen har vært positivt for oss. Irakiske medier har slått dette opp stort. Det har bidratt til å markere meg som en mer legitim menneskerettighetsforkjemper, sier Mohammed.

Motbør som irakisk feminist

Hun forteller at den irakiske regjeringen motarbeidet henne da hun først startet som kvinneforkjemper. Irakiske myndigheter fremstilte henne i et dårlig lys i media. Det førte til at hun lenge levde i skjul.

I dag, etter 13 år med utrettelig arbeid, føler hun seg tryggere. Langt flere i Irak tør nå å snakke om temaer som æresdrap og menneskehandel.

Organisasjonen har vokst seg større. De har alliert seg med 47 sivilsamfunnsorganisasjoner som driver tilfluktssteder for irakiske kvinner. Disse kvinnene lever i fare for seksuelt misbruk og æresdrap.

Noen av kvinnene som søker tilflukt, blir også trent opp til å bli selvstendige forkjempere for menneskerettighetene til de svakeste i samfunnet.

Kvinner ansett som handelsvare

Et av OWFI viktigste arbeidsområder i dag er å kartlegge og bekjempe menneskehandel.

- Mange irakiske kvinner blir brukt som valuta, for eksempel mellom ulike stammer, forteller Mohammed.

OWFI anslår 1,5 millioner irakiske kvinner til å være bortført fra sine hjem i Irak. Halvparten av disse kvinnene er i alderen 16-30 år, den mest utsatte alderen for menneskehandel.

Etter den militante islamistgruppen ISILs inntog i Mosul, lever kanskje så mange som 10.000 kvinner i fangenskap som sexslaver.

- Det er en dødsdom å ha vært voldtatt og brukt som sexslave hos ISIL. Den dagen vi beseirer ISIL i Mosul, hva skjer med disse kvinnene når de vil møte anklager om prostitusjon?

Mange av disse kvinnene er også papirløse, og går glipp av formelle rettigheter fra den irakiske staten. Mohammed jobber med å utstede en fatwa, en religiøs domsavsigelse, som slår fast at de som har overlevd ISIL er rene.

Gjør ofre til sterke forbilder

Mohammed og organisasjonen OWFI driver opplæring av kvinnene som får innpass i deres hemmelige tilfluktssteder. Der lærer de om menneskerettigheter og styrker sine lese- og skriveferdigheter.

- De aller best egnede blir svært dyktige menneskerettighetsforkjempere. De er smarte og har førstehåndskunnskap om temaet, sier Mohammed.

Flere av disse rettighetsforkjemperne starter egne tilfluktssteder slik at flere kvinner kan flykte fra menneskehandel og æresdrap.

Æresdrap har blitt samtale-emne

Ifølge OWFIs nettsted, er irakiske kvinner ekstra utsatt for å:

  • Bli drept av deres ektemenn eller mannlige slektninger (æresdrap)
  • Bli brent eller lemlestet for mistanke om «skammelige handlinger»
  • Bli offentlig henrettet eller skutt av politiet
  • Bli kidnappet og myrdet i hemmelighet
  • Finne seg i en tilstand av fortvilelse og ikke se annen utvei enn å begå selvmord

Da organisasjonen først forsøkte å få æresdrap på dagsorden i 2003, ble de møtt med mye stillhet.

I dag er dette temaer som langt flere tør å snakke om, deriblant politikere og andre sivilsamfunnsorganisasjoner. Dette er mye takket være OWFIs innsats.

Eget mediehus

Al-Mousawat er OWFI’s radiostasjon og avis. De tilbyr informasjon til millioner av mennesker. De arbeider blant annet for å redusere nedsettende og skadelige holdninger overfor kvinner.

Radiostasjonen ble stengt ned av myndighetene da de ikke fikk godkjent konsesjonssøknaden om å drive radio. Men den teknologiske utviklingen har gitt dem nye kanaler.

- Alle hører på oss via Facebook nå, sier Mohammed.

Norsk støtte

OWFI er partner i organisasjonen Nobel Women’s Initiative, som mottar støtte fra Norad.

Bakgrunnen for støtten fra Norad er bevilgningen for kvinner, fred og sikkerhet. Støtteordningen baserer seg på FNs sikkerhetrådsresolusjon 1325, som skal sikre kvinners rettigheter i konflikt og kriser.

Publisert 25.11.2016
Sist oppdatert 25.11.2016