Om Norad og Panama-stiftelse

Dagens Næringsliv har onsdag 11. mai et oppslag om Norad-støtte på 30 millioner til en Panama-registrert stiftelse.

Norad har i perioden 2013-2015 samarbeidet med Fundación Solidaridad Latino Americana (FSLA) via regjeringens klima- og skogsatsing. Formålet med Norads samarbeid med FSLA er å støtte bærekraftig landbruk og bærekraftige forsyningskjeder i utvalgte land i Latin-Amerika (bl.a. Brasil, Peru og Colombia).

I artikkelen i Dagens Næringsliv henvises det til en nederlandsk avis der FSLA selv har sagt at de etablerte seg i Panama av skattemessige årsaker. FSLA hevder seg sitert feil.

Undersøkelser igangsatt

FSLA tok direkte kontakt med Norad og orienterte om saken ved lansering av Panama Papers.

FSLA er registrert i Panama på grunn av finansiell stabilitet, muligheter til å foreta effektive transaksjoner mellom ulike land i Latin-Amerika som inngår i samarbeidet, samt muligheter til å foreta utbetalinger i amerikanske dollar/euro.

På bakgrunn av kommunikasjonen med FSLA, sendte Norad allerede 25. april en rekke spørsmål for avklaring knyttet til organisasjonsstruktur, registrering i Panama, informasjon om tjenester fra Mossack Fonseca, samt oversendelse av diverse kontrakter og registreringsdokumentasjon. FSLA fikk frist til 10. mai å svare.

Norad går nå gjennom dokumentasjonen vi har mottatt fra FSLA og vil vurdere behovet for ytterligere undersøkelser.

Det gjenstår ingen utbetalinger på Norads gjeldende avtale med FLSA. Det er fattet prinsippavgjørelse om videre samarbeid i 2016, men en avtale vil ikke bli inngått i påvente av undersøkelser som Norad har satt i gang.

Publisert 11.05.2016
Sist oppdatert 11.05.2016