Regjeringens forslag til bistandsbudsjett 2017

Utdanning, humanitær bistand og helse er hovedsatsinger i regjeringens forslag til statsbudsjett.

Regjeringen foreslår 33,9 milliarder kroner til bistandsbudsjettet for 2017. Det vil bety at Norge fortsetter å holde bistandsnivået på én prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI).

- Målet med bistanden er at mottakerne skal bli uavhengig av bistand. For å nå dette målet må bistanden bidra til varig utvikling, utløse andre kapitalkilder, være resultatorientert og målrettet for å nå de aller fattigste, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Rekordhøyt nivå på utdanningsbistand

I 2013 gikk 1,7 milliarder kroner til norsk utdanningsbistand. I 2017 ser vi en dobling av dette når regjeringen foreslår 3,4 milliarder kroner. Sammenlignet med 2016, er det en oppgang på 500 millioner kroner.

- Verden er i ferd med å få en global utdanningskrise, og vi har ikke råd til å la vær å stille opp, sier utenriksministeren.

Global helse

Regjeringen foreslår tre milliarder kroner til Norges satsing på global helse. Innsatsen er hovedsakelig rettet mot mødre- og barnehelse og bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria.

- Vi vet at vaksinering er en av de beste investeringene vi kan gjøre for global helse, sier Brende.

Vil fortsette humanitær innsats

Regjeringen foreslår fortsatt økt satsing på humanitær bistand med en bevilgning på fem milliarder i 2017.

Mer enn åtte prosent av den humanitære bistanden er foreslått å gå til utdanning.

- Vi må unngå at hele generasjoner av barn mister skolegang i verdens konfliktområder, sier utenriksministeren.

Sårbare stater

- Krig og terror er katastrofalt for de som rammes direkte. Det skaper også utfordringer for oss og vår sikkerhet, sier utenriksministeren.

Regjeringen foreslår 247,5 millioner kroner til sårbare stater i 2017.

Mer mobilisering i privat sektor

- Et av de viktigste virkemidlene mot fattigdom er å skape arbeidsplasser og økonomisk vekst, sier utenriksministeren i en pressemelding.

Regjeringen foreslår å bevilge 1,5 milliarder kroner til Norfund, statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland. Deres oppgave er å bidra til utvikling gjennom lønnsomme og bærekraftige investeringer.

Utenriksdepartementet viser til Stortingsmelding 35 «Sammen om jobben» som legger vekt på strategisk bistand og nødvendigheten av privat sektor.

- Vi har også lansert en ny tilskuddsordning for yrkes- og fagutdanning i utviklingsland. Over de neste fem årene vil vi bruke opptil 500 millioner på slike tiltak, sier utenriksministeren.

Halvering av budsjettet til flyktningtiltak i Norge

3,7 milliarder av bistandsbudsjettet er foreslått til flyktningtiltak i Norge. Det utgjør en halvering sammenlignet med bevilgningen i 2016 som er på 7,4 milliarder.

Støtte til sivilt samfunn uendret

Regjeringen foreslår å opprettholde kapittelposten til sivilt samfunn på 2016-nivå, nærmere bestemt på 1,95 milliarder. Målet er å styrke sivilt samfunn i utviklingsland og deres evne til å fremme utvikling i eget land. Midler via sivilt samfunn kanaliseres også gjennom andre kapittelposter i budsjettet.

Klima og skog

Regjeringen foreslår 2,8 milliarder kroner til Klima- og miljødepartementets bistandsbudsjett, som går til Norges internasjonale klima- og skogsatsing.

Utenriksdepartementet viderefører deres satsing på klima, miljø og bærekraftig energi med to milliarder. De trekker fram Det grønne klimafondet og Den globale miljøfasiliteten (GEF) som viktige partnere.

Publisert 06.10.2016
Sist oppdatert 06.10.2016