Statsminister Erna Solberg på skolebesøk i Malawi
Utdanning er en menneskerett. Statsminister Erna Solberg setter fokus på global utdanning ved å invitere til toppmøte i Oslo.
Foto: Statsministerens kontor

Stort utdanningstoppmøte i Oslo

FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Nobel fredsprisvinner Malala Yousafzai deltar når statsminister Erna Solberg inviterer til toppmøte om utdanning.

Aldri før har så mange barn i verden begynt på skole. Men 59 millioner barn i barneskolealder går ikke på skole. Det betyr at ca. 10 prosent av verdens barn ikke får grunnutdanning.

Globalt kan 250 millioner barn på fjerdeklassenivå verken lese eller skrive. 130 millioner av disse har tilbrakt fire år på skolen.

Nå samles toppledere fra hele verden seg i Oslo og toppmøtet Oslo Summit on Education for Development for å skape sterkt og fornyet politisk forpliktelse for å oppfylle alle barns rett til skole, og å sørge for at utdanningen de får er av god kvalitet.

- Utdanning er først og fremst en menneskerett, men også et viktig redskap for å nå andre utviklingsmål. Det trengs politisk vilje og mot for å sikre utdanning for alle. Derfor er det så gledelig at så mange kommer til Oslo og vil sette utdanning høyt på agendaen før konferansen Finansiering for utvikling i Addis Abeba senere i juli, sier Gerd-Hanne Fosen, leder av Norads utdanningsseksjon.

- Utdanning på utviklingsagendaen

Konferansen fokuserer på kvalitet i utdanningen, utdanning til barn som er rammet av konflikter og kriser, utdanning til jenter og finansiering av utdanning.

- Det er viktig å få fokus på utdanning. Dersom utviklingen fortsetter med nåværende tempo, vil det ta 100 år før jenter i de mest avsidesliggende områder vil få tilbud om utdanning, og det kan vi ikke leve med, sier Fosen.

Til konferansen kommer blant andre FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Nobel fredsprisvinner Malala Yousafzai, Rwandas president Paul Kagame, lederne av UNICEF og UNFPA, FNs høykommissær for flyktninger, FNs spesialutsending på utdanning Gordon Brown, menneskerettighetsaktivist Graça Machel og leder av Global Partnership for Education Julia Gillard for å nevne noen.

Publisert 03.07.2015
Sist oppdatert 06.07.2015