Olje for Utvikling (OfU) starter opp i Myanmar

Et seminar med bred deltagelse fra myndighetene i Myanmar og Norge markerer oppstarten på et Ofu-samarbeid i landet. Også representanter fra sivilt samfunn og andre givere var med da seminaret ble avholdt i hovedstaden Nay Pyi Taw i november.
energiminister myanmar talerstol
Myanmars energiminister H.E. U Zay Yar Aung holder åpningstalen ved oppstarten av olje-samarbeidet.

Tidligere i år mottok Norge en forespørsel fra myndighetene i Myanmar om bistand innen forvaltning av petroleumsressurser.

- I sommer ble det besluttet at Ofu skal starte opp samarbeid med Myanmar, med mål om å etablere et Olje for Utviklingsprogram på sikt. Politisk ledelse i UD, og de deltakende fagdepartementene i Ofu-programmet, mener det er riktig å bistå Myanmar nå, sier Petter Stigset, underdirektør i Norad og leder for OfU-programmet.

Kartlegger behov

Olje for utvikling

  • Ble etablert i 2005
  • Deler de norske erfaringene innen petroleumsforvaltning
  • Samarbeider med 18 land, hvorav åtte er hovedsamarbeidsland
  • Har et årlig budsjett på om lag 300 millioner kroner
  • Koordineres og kvalitetssikres av Ofu-sekretariatet i Norad

For mer informasjon om Ofu-programmet, se Norads engelske internettsider.

Som et første skritt ble det altså i november holdt et oppstartsseminar i Myanmar. Seminaret ble arrangert av den norske ambassaden i Yangon og Norad, med Petrad som tilrettelegger. Fra norsk side deltok, i tillegg til de nevnte tre, representanter fra Olje- og energidepartementet, Oljedirektoratet, Miljøverndepartementet, Miljødirektoratet, Finansdepartementet og Petroleumstilsynet. Også IMF deltok på «norsk» side, siden Norad har en bilateral avtale om å benytte dem innen finansforvaltningskomponenten av Ofu.

Hensikten med seminaret var å identifisere og diskutere mulige områder for fremtidig samarbeid. I tillegg til presentasjoner fra begge lands myndigheter, var det satt av tid til separate diskusjoner innen hvert av områdene ressursforvaltning, finansforvaltning, miljøforvaltning og sikkerhet relatert til petroleums-virksomheten.

Ønsker mer kunnskap

Myanmars energiminister åpnet seminaret med å beskrive de demokratiske prosesser landet er inne i og ønsket om et samarbeid med Norge innen petroleumsforvaltning. Direktøren for Planleggingsavdelingen i ministeriet ga en oversikt over petroleumssektoren i Myanmar og presenterte noen av de utfordringene landet står overfor. 

- Myanmar har produsert olje og gass i rundt 150 år, men kapasiteten hos myndighetene er lav på mange områder. Nå er landet i gang med nye lisensrunder, og internasjonale selskaper er invitert til å søke om lisenser. Det er særlig stor interesse for blokkene på dypt vann, der ressursgrunnlaget er usikkert, men potensialet er stort, sa direktør U Pe Zin Tun.

Bredt behov

stor delegasjon muanmar ofu
Det var bred deltagelse da myndighetene i Myanmar og Norge markerte oppstarten på et Ofu-samarbeid i landet.

Dagen etter seminaret ble det holdt bilaterale møter mellom de norske institusjonene og de respektive ministeriene, der konkrete samarbeidsområder og mulige oppfølgingsaktiviteter ble diskutert. 

- Det er behov og etterspørsel etter bistand på en rekke områder, blant annet utarbeidelse av lover og forskrifter, styringssystemer for sikkerhetsrisiko, standarder for utslipp av skadelige kjemikalier, data management systemer, ressursbeskatning og revisjon av oljeselskaper, sier Stigset. 

Myanmar står overfor enorme utfordringer og har startet opp en rekke ambisiøse reform-programmer. Mange utviklingspartnere har engasjert seg. I 2014 skal landet ha formannskapet i ASEAN, noe som vil kreve mye tid og ressurser.

- I den videre prosessen blir det viktig for Ofu å prioritere mellom områdene som ble identifisert på seminaret, samt å koordinere innsatsen med andre aktører. Det vil bli lagt stor vekt på å inkludere Ofus tredje delmål; ansvarliggjøring av myndighetene, blant annet ved at parlament og sivilt samfunn trekkes med på ulike måter, avslutter Stigset.

Publisert 19.12.2013
Sist oppdatert 16.02.2015