Helt sjef i Norad

Samme dag som regjeringsskiftet, inntok en ny person direktørstolen i Norad. Kristin Ugland (18) brukte skoledagen på å være «leder for en dag».
Norads direktør Villa Kulild og Kristin Ugland, som skygget Kulild hele dagen 16. oktober 2013.
Foto: Gerd Stensby/Norad

- Det har vært veldig spennende, og masse møter hvor jeg har forsøkt å sette meg inn i hver sak, forteller Kristin, som fikk utdelt en mappe med bakgrunnsmateriale i forkant av hvert møte.

Til daglig går Grimstad-jenta på Drottningborg videregående skole. Der drev hun og tre andre i klassen i fjor ungdomsbedriften «Selskapsfikserne UB» som arrangerte barnebursdager og andre selskaper. Så bra gikk bedriften at de kom til NM for ungdomsbedrifter og Kristin fikk muligheten til å delta på arrangementet «Leder for en dag» i regi av Ungt Entreprenørskap .

Bhutansk høflighetsvisitt

Kristin fikk skygge Norads direktør Villa Kulild gjennom en helt vanlig, travel arbeidsdag. I løpet av dagen var Kristin med på et internt møte om den internasjonale skogkonferansen Oslo Redd Exchange som Norad arrangerer i slutten av oktober. Hun fikk møte nyansatte, og var med på et årsmøte mellom Norad og Regnskogfondet

- Det er gøy å se at møtene er så organiserte og strukturerte, og hvordan en leders rolle er på et slikt møte. Jeg har lært om hvordan en leders hverdag er lagt opp, at det er hektisk, krever forberedelser, og at man møter veldige mange mennesker.

Et høydepunkt for Kristin var et møte med Bhutans ambassadør til Norge. Villa Kulild forteller at møtet først og fremst var en høflighetsvisitt.

- Vi gikk gjennom samarbeidet vi har og så hadde han ønsker om nye samarbeidsområder, som i energi- og vannkraftsektoren, sier Kulild.

Kristin Ugland (til høyre) deltar på et årmøte mellom Norad og Regnskogfondet.
Foto: Gerd Stensby/Norad

Kristin fikk stillingen i Norad, på bakgrunn av en CV hun skrev til Ungt Entreprenørskap. På skolen har hun blant annet faget politikk- og menneskerettigheter, og det kom godt med i løpet av dagen.

- Jeg hadde flaks med noen av møtene. Jeg kjenner til Regnskogsfondet, og vi har hatt om konfliktene i DR Kongo på skolen. Neste uke skal klassen være med i debatt om DR Kongo, forteller Kristin.

62 prosent av verdens nest største regnskog ligger i DR Kongo. 40 millioner mennesker er direkte avhengig av landets skogressurser. Norge jobber for å redusere klimagassutslipp fra avskoging og skogforringelse, også i DR Kongo.

Variert arbeidshverdag

Direktør Villa Kulild er fornøyd med Kristins innsats. Hun tenkte i utgangspunktet at det var en litt kjedelig dag å komme på, ettersom det var få eksterne møter akkurat i dag.

- Kristin har fått innsikt i hvordan min arbeidshverdag er. Vi har vært i mange interne møter, og det har også dukket opp flere ting i løpet av dagen. Man må ta ting litt underveis, sier Kulild, som også synes dagen har vist det store nedslagsfeltet innenfor utvikling og reflektert den brede kompetansen som er i Norad, på alt fra energi, klima til helse og utdanning.

Engasjement

Kulild forteller at hun synes muligheten til å skygge en leder er et kjempefint initiativ, og sa ja fordi hun tenkte at dette var noe som hun også hadde kunnet tenke seg å delta på da hun gikk på videregående.

- Jeg synes det er morsomt at vi har så mange unge, oppegående mennesker som snart er klare for arbeidslivet som har lyst til å jobbe internasjonalt. Mange unge mennesker har engasjement for hvordan verden utvikler seg, og det er knallbra, sier Kulild og legger til en liten oppfordring:

- Det er ungdom som definerer verden videre. Det er viktig med engasjement, men like viktig med kunnskap.

Kristin tar med mer kunnskap om norsk bistand tilbake til Grimstad.

- Jeg har blant annet lært at dere går veldig grundig til verks, at bistandspengene ikke gis uten at det er gjort grundige undersøkelser i forkant og det er viktig at organisasjonene som mottar penger, legger frem resultatene de oppnår.

Takk for godt lederskap, Kristin!

Dette var også dagen da vi fikk ny regjering i Norge. Villa Kulild og Kristin Ugland følger nøkkeloverrekkelsen i Utenriksdepartementet.
Foto: Marit Hverven/Norad
Publisert 16.10.2013
Sist oppdatert 16.02.2015