Solenergi gir matsikkerhet

Tidligere sultet landsbybeboerne i Dunkassa i Benin under tørkeperioden. Takket være et solenergidrevet vanningsanlegg har de nå tilgang på friske grønnsaker året rundt.

- Vi dyrker gulrøtter, aubergine, salat, tomater, poteter, forteller kvinnen på talerstolen.

Hun snakker sakte, men stemmen er sterk. Sjelden har en oppramsing av grønnsaker hatt en så lydhør lytterskare, men det hun forteller er livsviktig.

Ganugui Guera er president for Groupement de Femmes Antisoua de Dunkassa i Benin, og hun er kommet til Oslo og høynivåkonferansen Energy for all for å fortelle om hvordan livet i Dunkassa har forandret seg siden vanningsanlegget ble installert i 2007. 

Solenergidrevet pumpeanlegg

Solcellepanel gir energi til å pumpe opp vann til anlegget som vanner landsbyens mathage. Gueras gruppe består av 40 kvinner, og det er de som tar hånd om hagen i Dunkassa. Her i Kalalé-provinsen nordøst i Benin er det kvinnene som står for matproduksjonen, mens mennene dyrker bomull.

- Tidligere led vi, i dag er vi glade og stolte takket være systemet, forteller Guera tilhørerne i konferansesalen.

Se prosessen fra første spadetak til et nytt vanningsanlegg til innhøsting på de frodige åkrene. Videoen er produsert av SELF, som står bak prosjektet.

Tidsbesparende

Før jobbet kvinnene mye, og tjente lite, om noe i det hele tatt. De var avhengige av mennene i landsbyen, men det er de ikke lenger. Vanningssystemet har frigjort mye tid for kvinnene. De trenger ikke lenger å hente vann og fordele det utover hagen. Nå går vanningen mer eller mindre automatisk. Dermed har kvinnene også fått mulighet til å dyrke et større landareal.

Før landsbyen fikk på plass vanningsanlegget, var det ingen lokal matproduksjon i landsbyen under tørkeperioden fra november til april. Nå har de 5500 menneskene i landsbyen tilgang på friske og næringsrike grønnsaker året rundt.

Tjener penger

Tross økt matproduksjon, jobber kvinnene mindre og tjener mer. Kvinnene i Gueras gruppe tjener rundt 7,5 amerikanske dollar mer i uka enn de gjorde tidligere.

De kan selge produktene sine på det lokale markedet året rundt. Og med den ekstra inntekten dette genererer, kan de sende barna sine på skolen. 

Om prosjektet

Bak prosjektet står Self Electric Light Fund (SELF) som bekjemper klimaforandringer og global fattigdom med solenergi. Prosjektet From the Garden to the Village ble først satt i gang i to landsbyer i Kalalé. Snart håper SELF å kunne videreføre prosjektet i ytterligere 12 av regionens 44 landsbyer.

Første fase i prosjektet er å sikre matsikkerheten i landsbyene. Vanningssystemet koster 18.000 amerikanske dollar, og er beregnet for ca. 35 familier. Når det er på plass, flytter fokuset over på å skaffe rent drikkevann. Det har de fått i Dunkassa. Siden håper SELF å kunne ta i bruk solenergi til ytterligere formål i landsbyene.

Vil delta

I Dunkassa i Benin er det mange kvinner som ønsker å ta del i gruppen som driver hagen. Da prosjektet først ble satt i gang, visste ingen hva ville medføre.

- Ingen hadde peiling på hvordan dette ville gå, men nå gratulerer ordføreren og mennene oss, forteller Guera.

Prosjektet har forandret hele livet hennes, og det er også det som har brakt henne til Norge. Det er første gang hun reiser utenfor Benin, og første gang hun har satt seg på et fly. Hvorfor har hun valgt å foreta denne lange reisen for å delta på en konferanse om energitilgang?

- Jeg dro for å vise hva som har skjedd i mitt land, på vegne av kvinnene, svarer hun.

Gunugui Guera og Robert Freling fra SLEF.

Gunugui Guera, presidenten for Groupment de Femmes Antisoua de Dunkassa, sammen med administrerende direktør Robert Freling i SELF.