Portrett av Nobel fredsprismottaker Abdessattar Ben Moussa
Abdessattar Ben Moussa leder menneskerettighetsorganisasjonen LDTH (La Ligue Tunisienne pour la Défense des Droits de l’Homme). Organisasjonen var en av fire sentrale organisasjoner fra det tunisiske sivilsamfunn som har utgjort kvartetten, som tildeles årets fredspris.
Foto: FETHI BELAID / AFP / NTB scanpix

Nobelprisvinner til Norad-konferansen

Abdessattar Ben Moussa deltar på Norad-konferansen 9. desember 2015. Temaet for årets konferanse er kvinners rettigheter og likestilling.

- Vi er svært glade for at Abdessattar Ben Moussa har sagt ja til å delta på Norad-konferansen, sier direktør Jon Lomøy i Norad.

Nobels fredspris for 2015 tildeles den tunisiske «Kvartetten for nasjonal dialog» for dens avgjørende bidrag til byggingen av et pluralistisk demokrati i Tunisia i kjølvannet av jasminrevolusjonen i 2011. 

Abdessattar Ben Moussa leder menneskerettighetsorganisasjonen LDTH (La Ligue Tunisienne pour la Défense des Droits de l’Homme). Organisasjonen var en av fire sentrale organisasjoner fra det tunisiske sivilsamfunn som har utgjort kvartetten, som tildeles årets fredspris.

- Inkluderende utvikling

- Kvinners rettigheter og likestilling handler om grunnleggende menneskerettigheter. I dagens situasjon hvor grove brudd på kvinners menneskerettigheter tvinger kvinner på flukt, er temaet høyaktuelt, sier kommunikasjonsdirektør i Norad, Eva Bratholm og fortsetter:

- «Kvartetten for nasjonal dialog» har bidratt til å bygge grunnlaget for en inkluderende utvikling i Tunisia, hvor betydningen av kvinners rettigheter og muligheter understrekes. Derfor passer det svært godt at Abdessattar Ben Moussa, som er en av årets fredsprisvinnere skal delta på konferansen, sier kommunikasjonsdirektør i Norad, Eva Bratholm.

Ny grunnlov

I januar 2014 ble Tunisias nye grunnlov vedtatt med stort flertall av landets grunnlovgivende forsamling. Grunnloven ivaretar alle internasjonalt anerkjente menneskerettigheter. I tillegg sikrer den etablering og opprettholdelse av demokratiske institusjoner.

I den nye grunnloven er for eksempel kvinners rettigheter tydeligere ivaretatt, og en paragraf ble endret for å styrke beskyttelsen av menneskerettighetene. I motsetning til en del andre land i regionen, er ikke sharia nevnt som lovgrunnlag i Tunisias grunnlov.

Lanserer resultatrapport

Andre foredragsholdere på Norad-konferansen er utenriksminister Børge Brende, Oxfam Internationals direktør Winnie Byanyima, den somalisk-kanadiske menneskerettighetsforkjemperen Hassan Shire Sheikh og Dean Peacock, direktør og en av grunnleggerne for Sonke Gender Justice.

På konferansen lanseres Norads resultatrapport 2015 om resultater av bistand til kvinners rettigheter og likestilling. Medlemmer fra ungdomspartier kommer for å debattere rapporten.

Publisert 07.12.2015
Sist oppdatert 07.12.2015