Innledere til Norad-konferansen 2015

Utenriksminister Børge Brende, Oxfam-leder Winnie Byanyima og Nobelprismottaker Abdessattar Ben Moussa fra den tunisiske «Kvartetten for nasjonal dialog» er blant innlederne når bistand til kvinners rettigheter og likestilling skal diskuteres på årets Norad-konferanse.

Her finner du informasjon om innlederne til årets konferanse.

Børge Brende 

Børge Brende har vært utenriksminister i regjeringen Erna Solberg siden stortingsvalget i 2013.

Brende ble valgt inn på Stortinget i 1997. Han har også vært miljøvernminister og nærings- og handelsminister i Bondeviks andre regjering. Brende har lang fartstid innen utenrikspolitikk og arbeid for internasjonal utvikling. Han har blant annet vært direktør i Verdens økonomiske forum, generalsekretær i Norges Røde Kors og har ledet FNs kommisjon for bærekraftig utvikling (CSD).

Twitter: @borgebrende

Winnie Byanyima

Winnie Byanyima er direktør for Oxfam International. Hun satt elleve år i Ugandas nasjonalforsamling, har tjenestegjort i African Union Commission og har vært direktør for kjønn og utvikling i FNs utviklingsprogram (UNDP).

I tillegg var hun en av stifterne av Global Gender and Climate Alliance, med totalt 60 medlemmer. Hun har også ledet en ekspertgruppe for kjønnsaspekter av FNs tusenårsmål og en annen om klimaendringer.

Twitter: @Winnie_Byanyima  

Abdessattar Ben Moussa

Moussa leder menneskerettighetsorganisasjonen LDTH (La Ligue Tunisienne pour la Défense des Droits de l’Homme). Organisasjonen var en av fire sentrale organisasjoner fra det tunisiske sivilsamfunn som har utgjort kvartetten, som tildeles årets fredspris.

Zarghuna Kargar

Zarghuna Kargar er journalist og forfatter av «Dear Zari», en antologi over afghanske kvinners liv utgitt i 2011. Hun var programleder for BBCs Afghan Women’s Hour, et banebrytende program som ble lansert i 2005. Kargar er i dag journalist i TV-kanalen BBC World.

Twitter: @DearZari 

Hassan Shire Sheikh

Hassan Shire Sheikh er en somalisk-kanadisk menneskerettighetsforkjemper og leder av East and Horn of Africa Human Rights Defenders Network (EHAHRDN). Han vokste opp i Mogadishu, Somalia, flyktet fra hjemlandet og søkte asyl i Canada.

EHAHRDN forener medlemsorganisasjoner i elleve land i Afrika sør for Sahara; Burundi, Djibouti, Eritrea, Etiopia, Kenya, Rwanda, Somalia (og Somaliland), Sør-Sudan, Sudan, Tanzania og Uganda.

Twitter: @Hassan_shire

Antonie DeJong

Leder for ressursmobilisering, UN Women. 

Dean Peacock

Dean Peacock er direktør og en av grunnleggerne for Sonke Gender Justice, som er en sørafrikansk frivillig organisasjon som arbeider med spørsmål knyttet til likestilling, hiv/aids og menneskerettigheter.

Hans arbeid over de siste tjue årene har rettet seg mot menn, helse og sosial rettferdighet. Han har også arbeidet med hjemløse ungdommer i Nicaragua. Peacock er i dag medlem av UNAIDS Global Task Force on Women, Girls, Gender Equality and HIV, og av UNDPs ekspertgruppe som utvikler Gender Guidance for National AIDS Responses.

Twitter: @deanjpeacock

Sanam Naraghi-Anderlini

Sanam Naraghi-Anderlini er en av grunnleggerne av International Civil Society Action Network (ICAN).

Fra 2005 til 2014 var hun forsker og stipendiat ved MITs senter for internasjonale studier. I 2011 ble hun den første senioreksperten for likestilling og inkludering i FNs beredsmeglerstyrke av fredsmeklere. I nærmere to tiår har hun vært en ledende talsperson, forsker, lærer og skribent om konfliktforebygging og fredsarbeid. I 2000 var hun en av representantene for det sivile samfunn under utformingen av FNs sikkerhetsråds resolusjon nr. 1325 om fred, kvinner og sikkerhet.

Twitter: @sanambna

Bafana Khumalo

Bafana Khumalo er programansvarlig i Sonke Gender Justice og en av organisasjonens grunnleggere.

Han har vært rådgiver for kjønn i EngenderHealth South Africa. Han har også vært medlem av den sørafrikanske nasjonale likestillingskommisjonen. Bafana er ordinert til prest i den evangelisk-lutherske kirken i Sør-Afrika. Han har en mastergrad i teologi fra universitetet i Natal i Pietermaritzburg.

Twitter: @Mashobane61

Jon Lomøy

Jon Lomøy er ny direktør i Norad fra 16. november 2015.

Han har tidligere vært leder for utviklingsavdelingen i OECD i Paris, og Norges ambassadør i Zambia og Tanzania. Lomøy har også vært avdelingsdirektør i Norad og Utenriksdepartementet. Han er utdannet samfunnsgeograf.

Twitter: @jon_lomoy