Universitetssamarbeid gir mat til flere

Jordens befolkning øker raskere enn det matproduksjonen kan holde tritt med. I Afrika vil folketallet være fordoblet innen 2050. Hvordan kan et universitetssamarbeid bidra til å skaffe mat til flere? 

Etiopia er et frodig land med nesten 90 millioner innbyggere. Åtte av ti lever av landbruket, men likevel produseres det for lite mat. Bøndene dyrker jorden på tradisjonelt vis og mangler kunnskap og metoder for å kunne utnytte ressursene bedre.

Siden 1988 har Universitet for miljø og biovitenskap i Ås, NMBU, samarbeidet med universitetene i Hawassa og Mekelle i Etiopia.

- Samarbeidet med NMBU er viktig. Hittil har vi dyrket jorden på tradisjonelt vis. Men jordbruket er blitt veldig vitenskapelig nå. Vi trenger mennesker med høyere utdanning, sier professor Ferdu Azerefegne ved Universitetet i Hawassa.

Det er dette norsk bistand bidrar til. I løpet av 25 år er mer enn 70 doktorgradsstipendiater uteksaminert fra Ås, og har reist tilbake til hjemlandet for å sette kunnskapen ut i praksis.

Trådløst nett_Hawassa Universitet
Siden 1988 har Universitet for miljø og biovitenskap i Ås, UMB, samarbeidet med universitetene i Hawassa og Mekelle i Etiopia. I dag er det ambassaden som forvalter avtalen. Samarbeidet har bidratt til bedre undervisning og kvalitet på universitet. Blant annet er tilgang på trådløst nett et viktig tiltak for studentene.
Foto: Kari Ulveseth

Ny kunnskap gir økte avlinger og økt inntekt

Målet med universitetssamarbeidet er å øke levestandarden til lokalbefolkningen gjennom forskning og bedre undervisning til studentene. Nå er jobben med å få kunnskapen ut til bøndene helt avgjørende.

- Årets avling er på nesten 2,5 tonn poteter, og det er kun halve åkeren min. I fjor var avlingen mye mindre til tross for at jeg hadde potetplanter på hele åkeren.

Tute Bunaro er potet- og kornbonde. Han har lagt om driften etter å ha fått ved ett av opplæringsfeltene til Universitetet i Hawassa. Både kornsort og potet-type er byttet ut med mer egnede sorter – og han ser store forandringer allerede nå.

- Jeg er veldig glad for den store potetavlingen. Den betyr mye for familien min og meg. Kornet er ikke helt modent ennå, men jeg forventer en stor avling også her. Åkeren har blitt som en skole for naboene mine. De kommer hit for å se og lære. Opplæringen jeg har fått er verdifull både for meg og nabobøndene mine. Det synes jeg er flott, avslutter Tute.

Det norsk-etiopiske samarbeidet fortsetter. Nå er universitetene i Hawassa og i Mekelle klare til å utdanne sine egne doktorgradsstudenter, som kan fortsette å spre kunnskap og utvikle metoder som kan sikre Etiopias matproduksjon.

mann i åker. Etiopia
Opplæringen jeg har fått er verdifull både for meg og nabobøndene mine, sier Tute Bunaro, potet- og kornbonde.
Foto: Kari Ulveseth
Publisert 09.12.2013
Sist oppdatert 16.02.2015