Å overleve i skogen

Roberto B. de Mendonca ville ikke flytte. Derfor begynte han med ulovlig hogst i Amazonas.
Å bevare skog er et mål for norsk utviklingspolitikk. Selv om Brasil har lykkes i å redusere avskogingen, er ulovlig hogst fortsatt utbredt.

- Det var den eneste muligheten vi hadde for å overleve her. Det var det eneste jobbtilbudet jeg fikk, forteller Roberto B. de Mendonca om hvorfor han begynte med ulovlig hogst.

Å felle et tre går fort og gir raske penger. Men avskoging bidrar til klimaendringer, noe som igjen først og fremst rammer de fattige. I Brasil er ulovlig hogst fortsatt utbredt.

Gjennom Amazonasfondet i Brasil bidrar Norge til å bevare regnskogen, blant annet ved å skape levedyktige lokalsamfunn hvor de som tidligere levde av ulovlig hogst, får andre levebrød.

Brasil har gode erfaringer med å bruke kontantoverføringer for å oppnå utviklingsmål. Under tidligere president Lula ble programmet Bolsa Familia igangsatt. Det går ut på at Brasils fattige familier kan få en liten pengesum hver måned hvis barna vaksinerer seg, går på skolen og legger på seg. Programmet handler altså om å gi foreldre mulighet til å ta vare på barna sine.

Siden er den samme modellen blitt tatt i bruk i Amazonas. Gjennom Bolsa Foresta belønnes lokalbefolkningen i Amazonas med en liten pengesum på 50 brasilianske real til hver familie i måneden for å ta være på skogen og beskytte den.

Programmet skal resultere i redusert avskoging, vern av biologisk mangfold samt fremme bærekraftig utvikling og miljøbevissthet. Målet er å involvere lokalsamfunnene i aktiviteter for å bekjempe, overvåke og redusere avskogingen i regionen.

Ikke langt fra delstatshovedstaden i Amazonas, millionbyen Manaus, ligger landsbyen Tumbira som er blitt en del av Bolsa Floresta. Familier som er med, får en kontantutbetaling på rundt 300 kroner i måneden. Pengene til livsopphold utbetales til kvinnen i familien, til et eget visakort.

Visakortet betyr mye, forteller Nadia Lucia de Silva Garrido.

- Jeg føler at jeg er en del av reservatet og av programmet, sier hun.

Nye arbeidsplasser

Det følger klare forpliktelser med pengene, og dette blir fulgt opp av Amazonasfondets samarbeidspartnere. De familiene som velger å delta i programmet, må også undertegne en avtale om at de ikke skal drive med avskoging i urskog samt forplikte seg til å sende sine barn til skolen.

Opplæring i ferdigheter som gir arbeid og inntekt er en annen viktig del av programmet. De som bor i Tumbira, sier at Bolsa Floresta har en positiv virkning på livet i landsbyen.

- For eksempel satser vi nå mye på turisme. Det er en måte å tilby inntekt til familiene på uten å ødelegge skogen. Nå har vi kontroll, og vi kan satse på fremtiden slik at de neste generasjonene har den samme skogen, forteller Roberto B. de Mendonca.

Det felles fortsatt noen trær i regnskogen rundt Tumbira, men det er til eget bruk og under full kontroll. Trærne i nærheten av en Bolsa Floresta-landsby står tryggere enn tropisk regnskog andre steder.

Publisert 24.11.2012
Sist oppdatert 16.02.2015