Trenger vi mer mangfold i bistandsbransjen?

«Black lives matter» har fornyet debatten om mangfold, makt og diskriminering i arbeidslivet – og bistandsbransjen er intet unntak.
10 nov. 2021

12:00 - 13:30

Legg til i kalender (ics)

Nationaltheatret konferansesenter, KS Agenda

Fysisk + digitalt

Veibeskrivelse (google)

Gå til videospiller nederst på siden for å følge arrangementet direkte fra kl. 12.00. 

NB! Arrangementet er flyttet fra Norad til Nationaltheatret konferansesenter, KS Agenda, i Haakon VIIs gate 9, 0161 Oslo.

Flere internasjonale bistandsorganisasjoner har det siste året fått harde anklager mot seg om diskriminering og rasisme. I samme ånd som #MeToo-bevegelsen har lokale organisasjoner og lokalansatte i utviklingsland endelig turt å ta bladet fra munnen; de peker på skillet mellom «de internasjonale» og de lokalt ansatte – lønnsforskjeller, manglende karrieremuligheter og nedlatende holdninger til lokalbefolkningen.

Både internasjonalt og her i Norge er bistandsbransjen i stor grad dominert av mennesker med vestlig bakgrunn, særskilt i ledende posisjoner.

Ifølge en opptelling Bistandsaktuelt gjorde i fjor har kun åtte prosent av de ansatte i norske bistandsorganisasjoner bakgrunn fra Asia, Afrika og Latin-Amerika. Og færre enn fire prosent av lederne i organisasjonene har «ikke-vestlig» bakgrunn. I flere organisasjoner er ledelse og styrer «blendahvite».

Norad ønsker å ta denne problematikken på alvor og se nærmere på hva vi selv og andre kan bli bedre påDet første skrittet er å  motivere til debatt og selvransakelse bransjen.

– Hvordan sørge for at lokalansatte og partnere i utviklingsland i større grad opplever at vår bistand er basert på likeverd og gjensidig respekt?

– Hva kan bistandsbransjen vinne på å rekruttere flere mennesker med ikke-vestlig bakgrunn?

– Hvordan utnytte den innsikten og kulturelle kompetansen som fins blant våre landsmenn med bakgrunn fra land og områder av verden der vi driver med bistand?

Program

Det digitale eventet går fra 12.00-13.30. For de som deltar på møtet fysisk, er det anledning til kaffe og mingling fra 11.30. 

11.30-12.00: Kaffe og mingling

12.00 -13.00: Panelsamtale med 

  • Hector Ulloa, leder i SAIH
  • Amanda Khozi Mukwashi, Chief Executive, Christian Aid
  • Martha Rubiano Skretteberg, generalsekretær i Caritas
  • Lindis Hurum, generalsekretær i Leger Uten grenser 
  • Lisa Sivertsen, leder politikk og kommunikasjon, Kirkens Nødhjelp
  • Haitham El-noush, seniorrådgiver i Norad

Norad-direktør Bård Vegar Solhjell innleder. 

13.00-13.30: Spørsmål og kommentarer fra salen. Spørsmål kan også stilles via sosiale medier. 

Moderator: Nina Bull Jørgensen

Trenger vi mer mangfold i bistandsbransjen?
Direktesendingen begynner kl. 12.00 onsdag 10. november.