
25 år med energisamarbeid i Uganda
Uganda er i dag et av de mest attraktive landene i Afrika for investorer i fornybar energi. Gjennom 25 år har Norge vært Ugandas viktigste partner for å utvikle energisektoren, både gjennom finansering og rådgiving. Rapporten «Uganda og Norge – 25 år med energisamarbeid» gir en oversikt over hva som er gjort og noen av resultatene.
- Les rapporten: Uganda og Norge - 25 år med energisamarbeid
Om rapporten
Uganda har blitt kåret til det 3. beste landet i Afrika på ren energi. De har gjennom 25 år femdoblet sin årlige kraftproduksjon fra 600 GWh til 3000 GWh. Det har ført til at blant annet skoler, industri og sykehus har fått nødvendig stabil kraftforsyning.
- Les også: Elektrisk Uganda med norsk bistand
Norge har vært en stor aktør i Ugandas fornybare energiutbygging. Den største delen av den norske bistanden har bestått av bygging av infrastruktur. Norge har også bidratt med organisasjonsbygging, utdanning, innovasjon og entrepenørskap. I tillegg har tilrettelegging for privat sektor også vært i fokus.
En av de viktigste bidragene fra Norge er bistanden til Ugandas nye energilov. Norge har bistått med juridisk, økonomisk og teknisk rammeverk for kraftsektoren i samarbeid med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Program
- Kaffe og rundstykker fra 11.15
- Direktør Jon Lomøy. Innledning: Har energiinnsatsen i Uganda vært god bistand? Hvilke lærdommer kan vi trekke?
- Kommunikasjonsdirektør Eva Bratholm. Ordstyrer.
- Seniorrådgiver Kristin T. Wæringsaasen. Tidligere energiråd ved ambassaden i Uganda presenterer rapporten.
- Joakim Arntsen fra Multiconsult. Prosjektansvarlig for rapporten.
- Paneldiskusjon:
- Mark Davis - Norfund
- Lars Thurmann-Moe - KPMG
- Marte Næss - WWF
- Knut Thonstad - Norad - Seksjonsleder utviklingsstrategi og styresett
- Rune Freyer - Freyer Holding
- Avdelingsdirektør i UDs Seksjon for energi Vegard Kaale. Oppsummering. Hvilke lærdommer fra Uganda tar vi med oss i arbeidet med ny strategi for fornybar energi?