Fra verstinger til støttespillere: Privat sektor vil redde verdens skoger

Nestlé, McDonalds og Walmart er blant selskapene som har lovet å bidra til å halvere avskoging innen 2020, og stoppe den helt innen 2030.

Løftene kom under klimatoppmøtet i New York 23. september. Erklæringen «New York Declaration on Forests» forsterker og - dokumenterer - viljen fra private selskaper til å redusere avskoging.

Erklæringen om skog ble signert av 52 land, 40 store selskaper og en lang rekke urfolksorganisasjoner og sivilt samfunnsorganisasjoner. Noen av de aller største selskapene i verden er blant dem som signerte erklæringen i første omgang.

På listen står blant annet Nestlé, Unilever, Kelloggs, McDonalds, Walmart og Asia Pulp and Paper.

Det store amerikanske merkevareselskapet Cargill har tidligere erklært at deres soya- og palmeoljeprodukter skal bli «avskogingsfrie». I forbindelse med klimatoppmøtet gikk de enda lenger, og lovet at dette skal gjelde alle produkter fra selskapet.

Til New York Times sier konsernsjefen at «dette er det riktige å gjøre for planeten, for urfolk, for våre kunder og for våre ansatte».

Bedre omdømme

Ivar Jørgensen er fagdirektør for skog i avdeling for Norads klima, energi og miljø.
Foto: Sandra Aslaksen

Det har i den siste tiden bygget seg opp en vilje blant store aktører i bransjer som direkte og indirekte påvirker avskoging, til å sikre at deres forsyningskjeder blir avskogingsfrie. Fokuset på leverandørkjedene har ikke vært like stort tidligere, forklarer fagdirektør Ivar Jørgensen i Norad.

- Motivasjonen er både offensiv og defensiv: Dette er god forretning da det skjerper innsatsen blant annet for å spare energi i verdikjedene, det bidrar til godt omdømme og det er viktig for de ansattes motivasjon.

- Det er også defensivt da investorer i økende grad ser til selskapenes miljøprofil før de investerer, og myndigheter i mange land er arbeider med å etablere rammebetingelser som krever en tydeligere miljøprofil, forteller Jørgensen.

Større miljøbevissthet

Apple, Google og Facebook har ikke skrevet under på erklæringen, da de mener deres virksomhet har liten innvirkning på avskoging. Men alle tre har satt i gang prosesser for å sikre at energiforsyningen til deres anlegg, blant annet serverstasjoner, kommer fra fornybar energi.

Mange av selskapene som jobber direkte med arealkrevende næringer, blant annet palmeoljeselskaper, samarbeider nå aktivt med miljøorganisasjoner som følger opp at de holder hva de lover. Palmeoljegiganten Wilmar erklærte i desember 2013 stopp i avskoging og stopp i palmeoljeplantasjer på torvmyr som det finnes mye av blant annet i Indonesia. Dette kan bidra til å revolusjonere palmeoljeindustrien, ifølge mange aktører.

Wilmars erklæring ble omtalt blant annet i Guardian tidligere i år. Til sammen har nå selskaper som kontrollerer over 60 prosent av all palmeoljeproduksjon kommet med liknende erklæringer.

- Det er således mange tegn på at privat sektor som tidligere har vært verstinger i avskoging, er i ferd med å bli støttespillere i kampen for å redde verdens skoger! sier Jørgensen.

- Noen organisasjoner er skeptiske og tror det er mest fasadepynt, mens mange andre, også blant de store miljøorganisasjonene, støtter aktivt opp under selskapenes arbeid mot avskoging, forteller han.

Publisert 26.09.2014
Sist oppdatert 16.02.2015