NY-erklæring gir grunn til optimisme for verdens skoger

Halvere avskoging innen 2020. Tap av naturskog skal være slutt i 2030. Stor satsing på reetablering av ødelagt skog. På klimatoppmøtet i New York 23. september ble det gitt svært tydelige meldinger fra regjeringer, private selskaper og organisasjoner.

Over 150 globale ledere har gitt løfter om felles innsats for skogen. En rekke store globale selskaper har gitt erklæringer om at de skal sikre at det ikke forekommer avskoging hos deres underleverandører og i deres forsyningskjeder.

Dette omfatter kjente selskaper som Kelloggs, Walmart, McDonalds, Wilmar og Unilever. Med på lista er også selskaper som kontrollerer over 60 prosent av all palmeoljeproduksjon i verden.

Store gevinster

 

Reduksjon i avskoging og økt satsing på «påskoging» i henhold til disse målsettingene vil kunne gi en samlet reduksjon i de årlige klimautslippene på mellom fem og åtte milliarder tonn CO2. Det er like mye som USA slipper ut hvert år.

Dette vil bidra til å bremse klimaendringene. Det vil gi store økonomiske gevinster og en rekke miljøgevinster som å hindre erosjon og tap av jordsmonn, bevare vannforsyning og biodiversitet.

Nye avtaler

Erna Solberg annonserte på toppmøtet nye intensjonsavtaler med Peru og Liberia. Avtalene har en økonomisk ramme på 2,8 milliarder kroner. Begge land har viktige regnskogsområder som de har forpliktet seg til å bevare.

Dette blir nye partnerland for Norge, og planlegging av arbeidet i disse landene er allerede i gang. Norge skal samarbeide med Verdensbanken i Liberia, og med Tyskland i Peru, for å bistå disse landene i sitt arbeid for å bevare skogen.

Urfolks rettigheter

Organisasjoner for skogavhengige urfolk kom også med en erklæring om bevaring av skog. De påtar seg et ansvar for forvaltning av til sammen 400 millioner hektar skog i Amazonas og Latin-Amerika, Kongobassenget og Indonesia.

Arbeidet med å styrke rettighetene for urfolk og andre skogavhengige lokalsamfunn anses som et viktig virkemiddel for å bevare skogen. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft annonserte forrige uke et bidrag fra Norge på 100 millioner dollar for dette formålet.

Regnskogen rundt Xingu-reservatet i Amazonas har måttet vike for plantasjer. Det får store konsekvenser for indianerne som lever av skogen.

Gode resultater

Mye er allerede oppnådd ved at noen land har redusert avskogingen dramatisk. Bare reduksjonen i avskogingen i Brasil har bidratt med en årlig reduksjon av utslipp som er minst 20 ganger Norges samlede klimautslipp.

Vietnam har snudd trenden med avskoging og ser nå en økning av skogarealene. Etiopia kom på klimatoppmøtet 23. september med en ny erklæring om istandsetting av 22 millioner hektar ødelagt skog. Dette vil doble skogarealet i landet, og bringe Etiopia et godt stykke på veien tilbake til 30 prosent skogdekke som de hadde for hundre år siden.

Veien videre

Enighet om mål og virkemidler for bevaring og gjenreising av skog er svært viktig for klimaforhandlingene som skal foregå i Lima i desember i år, og i Paris mot slutten av 2015.

Forhandlingene om skog har kommet svært langt, og dette vil forhåpentlig bidra til at det blir mulig å få til en god avtale også for de andre områdene som det skal forhandles om.

Publisert 24.09.2014
Sist oppdatert 16.02.2015