Hvert 40. sekund tar en person sitt eget liv

Selvmord er et globalt problem. For unge mennesker er selvmord den nest største dødsårsaken, viser en ny rapport fra Verdens Helseorganisasjon (WHO). 
selvmord_WHO
Rundt 30 prosent av alle selvmord i verden skjer ved bruk av plantevernmidler. De fleste foregår i rurale jordbruksområder i lav-og mellominntektsland. Bildet er tatt i Tamil Nadu, India.
Foto: WHO/Sarojini Manikandan
I rapporten Preventing suicide: A global imperative anslås det at over 800.000 personer begår selvmord årlig. Selvmord skjer i hele verden, og i alle aldersgrupper. I tillegg finnes det svært mange selvmordsforsøk. 

Dette er den første WHO-rapporten av sitt slag. Målet med rapporten er å øke bevisstheten om betydningen av selvmord og selvmordsforsøk slik at forebygging prioriteres høyere innen global folkehelse. 

Hvorfor selvmord? 

Årsakene til selvmord er mange og sammensatte. Personlige, sosiale, psykologiske, kulturelle og biologiske faktorer spiller alle inn. Enkel tilgang til redskaper og metoder, for eksempler giftig plantevernmiddel og våpen, bidrar til økte selvmordstall. Dermed er er av strategiene for å bekjempe de høye tallene å begrense muligheten til slike redskaper og metoder. 

Underrapportert

Selvmord er et sensitivt tema – og i noen land ulovlig. Derfor antar WHO at antallet døde er underrapportert. I land med gode rapporteringssystemer kan selvmord bli feilrapportert som en ulykke eller andre dødsårsaker, og i land med upålitelige rapporteringssystemer kan selvmord forbli urapportert. 

Kan forebygges

Selvmord kan forebygges.  I WHOs plan for mental helse fra 2013-2020 har organisasjonens medlemsland forpliktet seg til å jobbe for å redusere selvmord med ti prosent til 2020.  

Publisert 05.09.2014
Sist oppdatert 16.02.2015