Slår på lyset i Afrika og Asia

Flere investorer viser interesse for å investere i energi. Energibistand gir lys til hjem, helsestasjoner og skoler. Også næringslivet trenger tilgang til strøm, men det er ikke tilstrekkelig alene for å skape nye jobber, viser ny årsrapport om ren energi.

Årsrapport 2013: Ren energi

  • Norad gir ut en årsrapport for satsningen på ren energi på oppdrag fra UD.
  • Rapporten gir leseren innsikt i bredden og variasjonen av prosjekter og programmer.
  • Årets rapport forsøker også å ta for seg de dilemma og utfordringer en har i forhold til å oppnå og måle resultater. Rapporten fokuserer på produksjon og tilgang, langsiktig institusjonssamarbeid, sårbare stater og stater på vei ut av konflikt.
  • Årsrapporten gir ikke fullstendig oversikt over alle prosjekter og programmer, men ser blant annet på støtte til utbygging av vannkraft og større transmisjons- og distribusjonsprosjekter, til mindre tiltak gjennom for eksempel sivilsamfunn rettet mot fattige områder og mennesker. Rapporten gir også innblikk i det som gjøres gjennom multilaterale organisasjoner og Norfund.

Økt fornybar kraftproduksjon gjennom kommersielle investeringer i de fattigste landene er krevende, det tar lang tid og hittil er det ikke blitt investert mye. For å skape arbeidsplasser, er det i tillegg til elektrisitet behov for tilgang til finansiering, markeder og gode rammevilkår. Dertil må forbrukerne ha mulighet til å kjøpe varene som produseres.

- Tilgang til elektrisitet er en nødvendig forutsetning, men ikke tilstrekkelig i seg selv for å øke næringsvirksomhet. Andre faktorer som for eksempel tilgang til kreditt og veitransport er også nødvendig for å utløse potensialet, forteller underdirektør Ørnulf Strøm i energiseksjonen i Norad.

I årsrapporten om ren energi presenteres et utvalg resultater fra ulike land og gjennom forskjellige kanaler, og utfordringer og dilemma knyttet til effektene av innsatsen.

Blant annet er rapporten tydelig på at effektene av elektrifisering først blir tydelige lenge etter at prosjektene er ferdige. For eksempel tar det tar lang tid før mange knytter seg til strømnettet. Dette viste en gjennomgang Norad gjorde av effektene ved landsbyelektrifisering i Mosambik. Her koblet til slutt langt flere enn planlagt seg til strømnettet. De sosioøkonomiske effektene av tilgang til elektrifisering,bør ikke underdrives.

- For skole, helse og sikkerhet gjennom gatebelysninger ser en effektene forholdsvis raskt, sier Strøm.

Ny finansieringsmekanisme

Selv om det rapporteres om mange gode resultater og at mange mål nås, viser det seg særlig krevende å få til private investeringer i kraftproduksjon i de fattigste landene.

- Årsaker til at det kan være vanskelig å få private investeringer, er svake rammevilkår eller at investorene opplever risikoen som for høy. Dette er et dilemma da dette gjelder mange av våre samarbeidsland med store behov for økt kraftproduksjon, forteller Strøm.

Men helt mørkt er det ikke. Det finnes nye finansieringsmekanismer som viser seg å ha hatt gode resultater. Sammen med britiske DFID, EU og Tyskland, støtter Norge en innovativ finansieringsmekanisme (GetFit) gjennom den tyske utviklingsbanken KfW i Uganda.

- Programmet bidrar til å utløse kommersielle investeringer i ren energi-prosjekter under 20 megawatt ved bruk av resultatbaserte insentiver i form av å toppe opp tariffen samt å tilby en garantiordning som sikrer utbygger betaling for levert strøm, forklarer Strøm.

Alle private aktører som er interessert kan søke, og programmet har allerede hatt to søknadsrunder. I dag er Ugandas energiproduksjon på totalt 820 megawatt, men gjennom finansieringsmekanismen er det forventet å kunne øke produksjonen med 103 megawatt i løpet av de neste årene.

- Finansieringsmekanismen løser mange problemer, den støtter opp om mindre prosjekter som er lettere å få på plass, den er resultatbasert og ulike private aktører kan søke.

Det er en enorm interesse for dette pilotprogrammet fra andre land. GetFit har potensiale for å oppskaleres og utvides til inkludere flere land i Afrika. Men en skal være bevisst på at vellykket modell i et land ikke nødvendigvis lar seg overføre da det er en styrke for programmet i Uganda at landet har gode investeringsrammevilkår.

Norfund øker også sitt engasjement i Afrika gradvis og har flere investeringsprosjekt i regionen enn tidligere.

- Det tar tid å få fram prosjekter, men vi mener nå at det i flere land og blant flere aktører og investorer er større interesse for Afrika. I landene selv er det også en økende forståelse hos myndighetene av betydningen av å skape bedre investeringsklima og forutsigbare rammebetingelser, sier Strøm.

Nepal har store ubrukte vannressurser, men er helt avhengige av utenlandske investorer for å kunne bygge større vannkraftanlegg. Dette er noe norske myndigheter bistår med.