Statsministeren gratulerer de ferske norgesmesterne i bistand

2400 klasser fra hele Norge har deltatt i en syv uker lang nervepirrende konkurranse, med 120 spørsmål om norsk utviklingssamarbeid. I dag fikk klasse 2MM ved Langhaugen videregående skole i Bergen vite at de er norgesmestere i bistand 2013.
NorgesmestereiBistand2013
Klasse 2MM ved Langhaugen videregående skole da de fikk vite at de er norgesmestere i bistand 2013. 17-åringene som nå skal på klassetur til Tanzania jublet da annonseringen ble overført live i skolens aula. Foto: Espen Røst
Foto: Espen Røst

Jubelen stod i taket da direktør i avdeling for sivilt samfunn i Norad Svein Bæra fortalte 17-åringene at de nå skal reise på klassetur til Tanzania. Tidligere elev ved skolen, statsminister Erna Solberg, gratulerer de ferske bistandsekspertene.

- Dette er veldig gøy, det har vært utrolig morsomt og lærerikt, sier Marie Hellesund (17) ekstatisk bare minutter etter at hun har fått vite at hun er en av 27 norgesmestere i bistand 2013.

- Og så har vi lært så mye, sier 17-åringen, mens medelever jubler rundt henne.

Alt om finalene: Ny bergensklasse norgesmestrene i bistand .

Full pott

NorgesmestereiBistand2013b
Lykkelige vinnere.
Foto: Espen Røst

Klasse 2MM ved Langhaugen videregående skole lyder kanskje kjent for bistandskonkurransemennesker?

Det er ikke så rart, for årets vinnere går i klassen under fjorårets vinnere. Utrolig, men sant. Klassen har vært med siden konkurransen startet i august, og har ligget inne på topp10-lista hele veien.

I finalen svarte elevene riktig på 50 av 50 spørsmål. Finalistene hadde til sammen over 20 minutter på seg til å svare på alle spørsmål. Likevel fullførte 2MM hele finalen på kun fem minutter.

- Det har vært inspirerende at de som nå går i tredje klasse vant i fjor. Det har pushet oss fremover. Men det var mange vanskelige spørsmålene. De vanskeligste handlet nok om olje og fisk. Jeg vet ikke helt hvorfor – vi fant liksom ikke så mye informasjon om det, sier Marie Hellesund.

Hun forteller at konkurransen har sveiset klassen enda tettere sammen.

- Vi var sammensveiset før og, men dette har brakt oss enda tettere sammen. Sist søndag var vi for eksempel samlet her på skolen fra tidlig formiddag til sen kveld; vi jobbet med bistand og konkurransen hele dagen, sier Marie.

- Nå gleder vi oss veldig til å reise til Tanzania. Det blir spennende å finne ut hvordan de lever der, og hvordan Norge bidrar, sier 17-åringen.

NorgesmestereiBistand2013c
Avdelingsdirektør i Norad Svein Bæra overrakte varme gratulasjoner fra Norges ferske statsminister. Erna Solberg var selv elev ved Langhaugen da hun gikk på videregående.
Foto: Espen Røst

Maries klasse tok en knepen seier foran reiselivsklassen 2RLA fra Drammen videregående skole og 1STD fra Bergen katedralskole som begge svarte riktig på 49 av 50 spørsmål, på henholdsvis fem og åtte minutter. Det betyr at kunnskapen om norsk bistand i finaleheatet var skyhøyt.

Hilsen fra statsministeren

Avdelingsdirektør i Norad Svein Bæra er imponert. Da han delte ut diplom til de ferske 17-åringene under annonseringen i aulaen på Langhaugen skole i dag, innrømmet han at tross bred erfaring fra bistandsarbeid og et langt yrkesliv i norsk utenrikstjeneste, var det mange av spørsmålene han selv ikke ville klart å svare på.

Foran hele skolen meddelte Bæra at han hadde en hilsen til vinnerne fra en tidligere elev. Mange skjønte da at det var Norges ferske statsminister han siktet til. Erna Solberg var selv elev da hun i sin tid gikk på videregående.

- Jeg har vært i kontakt med statsministerens kontor, og statsminister Erna Solberg sender sine varmeste gratulasjoner til dere, sa Bæra i sin tale fra scenen i aulaen.

 

NorgesmestereiBistand8
Jubel! Da klasse 2MM ved Langhaugen videregående skole fikk vite at de er norgesmestere i bistand 2013.

- Når Norge bruker 30 milliarder på bistand er det viktig at det norske folk vet hva pengene brukes på og hvilke resultater som oppnås. Denne konkurransen er et virkemiddel på ungdommens egne premisser. Det er moro at kunnskapsnivået er så høyt. Vi håper vi med dette er med på å skape interesse om utvikling og bistand, sa Bæra til elevene.

Han påpeker at det er en viktig del av Norads oppdrag – å skape engasjement og bidra til kunnskap:

- ”Hva skaper utvikling” spurte utenriksminister Børge Brende for et par dager siden, og poengterte at det er av de mer spennende spørsmål man kan stille og diskusjoner man kan ha i verden i dag. Noen land opplever utvikling, mens andre går i feil retning – selv om rammebetingelsene er de samme. Å forstå disse mekanismene er noe som påvirker oss alle. Også her i Norge påvirkes vi av utviklingsproblemer som skjer andre steder i verden; det kan være klima som for eksempel avskoging, det kan være terrorisme eller det kan være innenfor helse. Alle disse problemene henger sammen. Derfor er det viktig at det både er kunnskap og engasjement om utvikling i det norske folk. Norad er særlig opptatt av å nå ungdommen slik at de er bevisst dette i de valgene de gjør i livet, sier Svein Bæra, avdelingsdirektør i Norad.

Da han snakket til ferske norgesmesterne spurte han dem hvordan dagen deres hadde vært. Han eksemplifiserte med en vanlig morgenstund i de fleste norske hjem. Man våkner, slår på lyset, spiser frokost og går på skolen der man møter en lærer – i Norge går alle barn på skolen, sa han.

NorgesmestereiBistand5
- Når Norge bruker 30 milliarder på bistand er det viktig at det norske folk vet hva pengene brukes på og hvilke resultater som oppnås. Denne konkurransen er et virkemiddel på ungdommens egne premisser. Det er moro at kunnskapsnivået er så høyt. Vi håper vi med dette er med på å skape interesse om utvikling og bistand, sa avdelingsdirektør i Norad Svein Bæra til de ferske norgesmestrene ved Langhaugen vgs i Bergen.
Foto: Espen Røst

- På landsbygda i Tanzania, der dere skal er det færre enn en av ti som har tilgang til strøm. De får frokost og de har en skole og gå til – men det er ikke sikkert læreren er der. Kontrasten mellom vår læringshverdag i Norge, og mange steder i Tanzania er enorm. Samtidig, det har vært en positiv utvikling, som blant annet Norge bidrar til, sa Bæra da han snakket til de ferske norgesmestrene i dag.

Bæra påpeker at utdanningsbistand til land som for eksempel Tanzania, forhåpentligvis vil være mindre viktig i årene som kommer.

- Nå har Tanzania funnet store gassreserver. Det kan bli deres vei inn i velstand. Om noen år kan bistanden være overflødig. Det er avhengig av at de klarer å omsette inntektene til velstand for hele folket. Dette er noe av det dagens bistand, som for eksempel Olje for Utvikling og Skatt for utvikling dreier seg om, sier Bæra.

Publisert 24.10.2013
Sist oppdatert 16.02.2015