Soyabønner fra Mosambik til Norge

90 tonn med soyabønner er ankommet Oslo fra Mosambik som en første forsendelse i Felleskjøpets prosjekt om soyainnkjøp fra MUL-land.

Historikk

Norsk import av soyabønner har hittil skjedd fra Brasil i regi av Lilleborg Fabrikker i Orkla-konsernet. Felleskjøpet har til nå dekket sitt soyabehov ved å kjøpe halvfabrikatet soyakake fra dem. Imidlertid, etter at null-toll for Norges import fra MUL-landene er innført, har dette åpnet for mulig import av soyabønner fra et land som Mosambik.

Felleskjøpets, Norads og ambassadens arbeide rundt soyaimport fra Mosambik har pågått et par års tid, med følgende finansielle støtte fra Norad:

- Høsten 2003 NOK 867.000 til Felleskjøpet som en forundersøkelse

- November 2003 - juni 2004: Norsk bidrag på NOK 1,5 mill. til samarbeidet med CLUSA (Cooperative League of the United States of America) til mobilisering og veiledning av 5500 småbønder for oppstarting av soyaproduksjon I Nacala-korridoren.

- 2004: Støtte på NOK 363.000 til Felleskjøpet til gjennomføring av pilotprosjekt nr. 1 og forberedelse til prosjekt nr. 2.

- Januar 2005 - februar 2006: Norsk bidrag på NOK 1.850.000 i samarbeidet med CLUSA til videreføring i form av pilotprosjekt 2 i soyaproduksjonsprosjektet for småbønder i Nacala-korridoren.

Samarbeidspartnere i dette prosjektet har vært Felleskjøpet, Norad og den norske ambassaden på norsk side, CLUSA og USAID på amerikansk side samt IKURU på mosambikisk side som er en lokal salgsorganisasjon som er delvis eid av småprodusentene selv.

Målsetting og virkning for mosambikiske småbønder

Et sentralt element er å legge til rette for småbøndenes deltagelse i soyaproduksjon. Prosjektet bidrar med veiledning i dyrking av soya, distribusjon av innsatsvarer og oppkjøp av avling til garantert pris i forkant av sesongen. Oppkjøper er ovenfor nevnte IKURU. Selskapet kan sammenlignes med Felleskjøpet i struktur og organisering, og selskapet kan bidra til at småprodusentene sikres en fair pris.

Mengdemessig er 50.000 tonn per år satt som mål for import til Norge fra Mosambik. Prisgarantien fra Norge gir de mosambikiske bøndene i denne startfasen en fleksibilitet ettersom avtalen gir dem anledning til å selge til andre - lokalt eller regionalt - dersom en høyere pris kan oppnås. Denne fleksibiliteten kan delvis sies å være årsaken til at denne første leveransen begrenser seg til 90 tonn. Likevel anses denne første leveransen å være en god begynnelse med et spennende potensiale for mosambikisk landbruk.

Les mer:
Soyaprosjektet