Nye WHO-anbefalinger skal sikre bedre mor- og nyfødthelse

De nye anbefalingene skal sørge for økt tilgang til helsetjenester i områder med stor mangel på helsearbeidere. Målet er å fremme tilgang til viktige og effektive tiltak for mor- og nyfødthelse.

Anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) går på bruken av såkalt «task shifting».

«Task shifting» innebærer flytting av oppgaver fra helsepersonell med høyere kompetanse til helsepersonell med lavere kompetanse. På denne måten kan tilgang til helsetjenester økes i områder med stor mangel på helsearbeidere. Dette gjøres ved for eksempel å overføre oppgaver fra sykepleiere til hjelpepleiere eller fra sykehusleger til allmennleger.

Internasjonalt samarbeid

Anbefalingene er utviklet gjennom en strukturert prosess, blant annet en systematisk gjennomgang av tilgjengelig forskning. Arbeidet er gjennomført av et team fra WHO og Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten i Norge med støtte fra Norad og med deltagelse fra et internasjonalt panel.

Anbefalingene er rettet mot regionale, nasjonale og internasjonale beslutningstagere. Beslutningstagere i de enkelte landene må vurdere anbefalingene i lys av lokale forhold og helsesystem, og bruke de tiltakene som de anser som relevante for å øke befolkningens tilgang til viktige helsetjenester. 

Kunnskapsbaserte anbefalinger

Metin Gülmezoglu fra WHO har ledet utviklingen av anbefalingene og håper de vil bli tatt i bruk.

- Vårt overordnete mål er å sikre at hver mor og hvert barn som trenger hjelp får det best mulige tilbudet. Vi håper at tiltakene som blir anbefalt vil hjelpe landene å oppnå dette, sier hun.

Seniorforskerne Claire Glenton og Simon Lewin ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenester er ansvarlige for det tekniske arbeidet med anbefalingene. 

- Dette handler ikke om annenrangs helsetjenester, men om hva som anses som trygt og effektivt, uansett kontekst.  Vi håper at anbefalingene vil minske ulikheter i helse og fremme universelle helsetjenester, sier de i en internasjonal pressemelding.

Lær mer om de nye anbefalingene fra WHO om å optimalisere bruken av helsearbeidere for å bedre tilgangen til helsetjenester, blant annet før mødre og nyfødte. I filmen tar WHO også opp problemer, men også muligheter, rundt denne prioriteringen av helsearbeidere.
Publisert 13.12.2012
Sist oppdatert 16.02.2015