Ny bergensklasse norgesmestre i bistand

Vinnerne av Norads store kunnskapskonkurranse om norsk bistand 2013 går på Langhaugen videregående skole, og heter 2MM. Lyder kjent?
NorgesmestereiBistand2013
Klasse 2MM ved Langhaugen videregående skole fikk vite at de er norgesmestere i bistand 2013. 17-åringene som nå skal på klassetur til Tanzania jublet da annonseringen ble overført live i skolens aula.
Foto: Espen Røst

Det er ikke så rart, for årets vinnere går året under fjorårets vinnere. Utrolig, men sant. Klassen har vært med siden konkurransen startet i august, og har ligget inne på topp10-lista hele veien.

Les også: Statministeren gratulerer de ferske norgesmestrene i bistand .

Full pott

I finalen svarte musikklassen 2MM riktig på 50 av 50 spørsmål. Klassefinalistene hadde til sammen over 20 minutter på seg til å svare på hvert spørsmål. Likevel fullførte 2MM hele finalen på kun fem minutter.

De tok en knepen seier foran reiselivsklassen 2RLA fra Drammen videregående skole og 1STD fra Bergen katedralskole som begge svarte riktig på 49 av 50 spørsmål, på henholdsvis fem og åtte minutter.

I finalen konkurrerte klassen fra Langhaugen mot klasser fra Sandnes, Kristiansand, Trondheim, Harstad, Oslo, og de nevnte klassene fra Drammen og Bergen. Dette er de ti klassene som hadde høyest poengsum etter syv uker da konkurransen lukket 16. oktober.

Sterk avslutning

Alle klassefinalistene svarte riktig på 80 prosent eller flere av spørsmålene i finalen.

- Vi er veldig imponert. Det er sterkt å få så mange poeng når de kun hadde 25 sekunder på seg til å besvare hvert spørsmål. Alle finalistene kan være stolte over egen innsats, både i løpet av konkurransen og den avsluttende finalen, sier prosjektleder i Norad, Marit Hverven.

Til sammen deltok over 2400 klasser på videregående skoler i Norge i årets konkurranse. Det er 700 flere enn i fjorårets konkurranse. Norgesmestrene i bistand 2013 vinner en klassetur i regi av Norad til Tanzania vinteren 2014.

Enkeltvinneren kommer fra Oppland – i år igjen

Det kåres også en norgesmester blant alle deltakerne i NM i bistand. Ni personer – syv fra Kristiansand og et kjærestepar fra Oppland – møttes i finalen for enkeltpersoner. Denne kampen gikk Ingrid Aass (24 år) fra Lena seirende ut fra. Hun vinner et reisegavekort verdt 30.000 kroner.

Aass svarte riktig på 49 av 50 spørsmål. På plassene bak kom Karoline Sandbakken (15 år) og Martin Opsal (16 år), begge fra Kristiansand, som fikk riktig på henholdsvis 48 og 47 spørsmål. Les mer om enkeltfinalistene her .

Alt i alt registrerte 14500 deltakere seg i årets NM i bistand. I tillegg testet 5700 personer ut de første tre spørsmålene i konkurransen som lå tilgjengelig utenfor registreringen.

- Vi er godt fornøyd med årets norgesmesterskap. Målet er å øke kunnskapen om norsk bistand i befolkningen – på en morsom og interaktiv måte. Det har vært gøy å følge deltakerne mens konkurransen har pågått, og vi vil takke alle sammen for innsatsen, sier Hverven.

Dette er NM i bistand 2013

  • «NM i bistand» er en kunnskapskonkurranse om hva Norge gjør for å bekjempe fattigdom og hvilke resultater vi oppnår med norsk bistand.

  • Det kåres to norgesmestre; en klasse på videregående skole og en individuell vinner. Det avholdes finaler for de ti klassene og de ti enkeltpersonene som har høyest poengsum.

  • Vinneren av klassekonkurransen vinner en reise til Tanzania i regi av Norad, mens enkeltvinneren vinner et gavekort verdt 30.000 kroner.

  • Konkurransen har gått i syv uker fra august til oktober.

  • Det er Norad, direktoratet for utviklingssamarbeid, som står bak «NM i bistand». Norad skal informere om hva norsk bistand er, hvordan norske bistandspenger brukes og hvilke resultater som oppnås.

Publisert 24.10.2013
Sist oppdatert 16.02.2015